Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Φθινόπωρο 2019: Η ιλαρά επανακάμπτει σε Ευρώπη

της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ειδικής Παθολόγου

Στον απόηχο της έκθεσης που πρόσφατα εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποίο η ιλαρά επανεμφανίζεται σε ευρωπαϊκές χώρες όπου θεωρούνταν εξαφανισμένη λόγω μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού,   οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Η επανάκαμψη της νόσου στην Ελλάδα μετά από πολύμηνη ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου εξαιτίας της συνέργειας πολλαπλών παραγόντων:
1. Της πιθανής μόλυνσης ανεμβολίαστων συμπολιτών μας κατά τα ταξίδια τους σε διεθνείς προορισμούς με σχετική έξαρση της νόσου στα πλαίσια των διακοπών τους
2. Της ασύντακτης μετανάστευσης και των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με την απουσία καλά σχεδιασμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων και της μεταφοράς του ιού από χώρες με επιδημική έξαρση της νόσου και ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη
3. Της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και την δημιουργία ιδανικού περιβάλλοντος διασποράς ποικίλων ιών.

Οι παράγοντες που προαναφέρονται επιβάλλουν την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.

Ο ιός της ιλαράς, είναι  RNA ιός του γένους Morbillivirus της οικογένειας Paramyxoviridae που εισέρχεται στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα μέσω της αναπνοής ή επαφής με υγρά από τη μύτη και το στόμα μολυσμένου ατόμου. Μετά από 2-4 ημέρες, ο ιός ιλαράς επιμολύνει τοπικούς λεμφικούς ιστούς.

Η λοίμωξη από τον ιό της ιλαράς προκαλεί γενικευμένη ανοσοκαταστολή που χαρακτηρίζεται από μειώσεις στην παραγωγή ιντερλευκίνης (IL) -12 και ειδικές  λεμφουπερπλαστικές αντιδράσεις που επιμένουν για εβδομάδες έως μήνες μετά την οξεία μόλυνση.

Στις τυπικές περιπτώσεις η έναρξη της νόσου γίνεται7-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Συχνά υπάρχει πρόδρομο στάδιο με βήχα, συνάχι καταρροή επιπεφυκίτιδα με κόκκινη χρώση οφθαλμών, φωτοφοβία, μυαλγίες. Μετά την εισβολή του πυρετού εμφανίζεται το εξάνθημα, το οποίο αρχίζει στο πρόσωπο στη γραμμή των μαλλιών, στο λαιμό , πίσω από τα αυτιά και σταδιακά εξαπλώνεται σε κορμό, άκρα, παλάμες πέλματα. Οι κηλίδες Koplik στο στόμα είναι παθογνωμονικές (διαγνωστικές) για την ιλαρά, αλλά συχνά δεν φαίνονται, επειδή είναι παροδικές και μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε μια μέρα από την εμφάνισή τους. Πρόκειται για μπλε-γκρι στίγματα ή «λευκωπούς κόκκους άμμου» σε κόκκινη βάση και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στη μέσα πλευρά από τα μάγουλα.

Η γενικευμένη ανοσοκαταστολή που ακολουθεί την οξεία ιλαρά συχνά προδιαθέτει τους ασθενείς σε σοβαρές επιπλοκές όπως ωτίτιδα και βρογχοπνευμονία. Σε περίπου 0,1% των περιπτώσεων, η ιλαρά προκαλεί οξεία εγκεφαλίτιδα. Η υποξεία σκληρομαγνητική πανεγκεφαλίτιδα (SSPE) είναι μια σπάνια χρόνια εκφυλιστική ασθένεια που εμφανίζεται αρκετά χρόνια μετά τη μόλυνση από ιλαρά. Η ιλαρά παραμένει μια κοινή αιτία τύφλωσης σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Είναι σημαντικό τώρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού και των παιδιών για τα μέτρα της σωστής υγιεινής. Το καλό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των χώρων, ο σωστός καθαρισμός κοινόχρηστων παιχνιδιών και αντικειμένων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία είναι απαραίτητα.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ
Το εμβόλιο της ιλαράς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο με λίγες παρενέργειες. Ελάχιστες σοβαρές παρενέργειες είναι δυνατόν να εμφανιστούν αλλά οι δυνητικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την ιλαρά στις συνθήκες επιδημικής έξαρσης που διανύουμε, είναι μεγαλύτεροι από τους δυνητικούς κινδύνους που συνδέονται με το εμβόλιο. Τι πρέπει να ξέρετε για τον εμβολιασμό των ενηλίκων:
Εάν είστε ενήλικος και εμβολιαστήκατε από το 1963 έως το 1970, μπορεί να έχετε λάβει ένα αναποτελεσματικό εμβόλιο. Το εμβόλιο που παρήχθη από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 1963 έως το 1967 και ενδεχομένως να ήταν σε διαθεσιμότητα έως το 1970, ήταν αναποτελεσματικό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που το έχουν λάβει να μην έχουν ολοκληρωμένη ανοσία. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να λάβουν μία δόση του σύγχρονου εμβολίου.
Εάν είστε ενήλικος και γεννηθήκατε μεταξύ του 1963 και του 1980 ενδέχεται να έχετε λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο της ιλαράς για να έχει πλήρη αποτελεσματικότητα πρέπει να χορηγηθεί σε δύο δόσεις, η πλειοψηφία των παιδιάτρων του 1963-1980 χορηγούσαν μόνο μία δόση. Αυτό συνέβαινε διότι κατά τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του εμβολίου δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς τα ανοσολογικά του χαρακτηριστικά.
Τα προστατευτικά αντισώματα από το εμβόλιο ενδέχεται να μειωθούν δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Έτσι εάν είστε ενήλικος και σωστά εμβολιασμένος, έχουν παρέλθει είκοσι χρόνια από την χορήγηση του εμβολίου και έχει εκδηλωθεί ιλαρά στο οικογενειακό σας περιβάλλον ενδέχεται να χρειαστεί να εμβολιαστείτε εκ νέου.
Εάν έχετε γεννηθεί πριν το 1957 η πιθανότητα να έχετε αποτελεσματική ανοσία στην ιλαρά λόγω φυσικής νόσησης, σύμφωνα με μελέτες είναι 98%. Η ιλαρά ήταν πολύ συνηθισμένη στην μεταπολεμική Ελλάδα. Με μια απλή εξέταση αίματος μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε ανοσία στην ιλαρά.

Η χορήγηση του εμβολίου με ζώντες εξασθενημένους ιούς ιλαράς αντενδείκνυται:
1. Σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή.
2. Σε άτομα με πιθανότητα επικίνδυνων αλλεργικού τύπου αντιδράσεων στο εμβόλιο.
3. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ