Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Σχολικές και Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019: Δέκα μέτρα για να μεγιστοποιήσετε την πνευματική σας απόδοση

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Αρκετοί γονείς και υποψήφιοι, αυτήν την περίοδο, σπεύδουν στο ιατρείο επιδιώκοντας την υπό επιστημονική καθοδήγηση, βέλτιστη ενίσχυση του οργανισμού, κατά την διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων και της σχετικής με αυτές προετοιμασίας. Παρά το γεγονός ότι σήμερα σχεδιάζονται εξατομικευμένα ιατρικά προγράμματα ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα υγείας σας, υπάρχουν ορισμένοι απλοί κανόνες οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με τη σωστή προετοιμασία θα σας να μεγιστοποιήσετε το επίπεδο της ενεργειακής σας εφεδρείας και να ανταποκριθείτε άριστα στην δοκιμασία των εξετάσεων:



1. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδοσυντελεί σύμφωνα με μελέτες στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης.

2. Αποφύγετε την εύκολη λύση του fast food. Τα συντηρητικά οι πρόσθετες ουσίες τα κακής ποιότητας έλαια κινδυνεύουν να προκαλέσουν κόπωση στα ακμαία οργανικά σας συστήματα.

3. Συνηθίστε να τρώτε οπωσδήποτε τρία γεύματα την ημέρα. Μην αμελείτε το πρωινό γεύμα.  Μεριμνάτε για την επαρκή λήψη νερού. Αποφύγετε τα βαριά λιπαρά γεύματα. Μαγειρέψτε επαρκώς το φαγητό σας και πλύντε καλά  φρούτα και σαλάτες. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα. Καλό είναι να κοιμάται μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά, για να μην παρακωλύεται η πέψη.

4. Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ τα ποτά τύπου cola και καταναλώστε καφέ με σύνεση. Εάν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να πιείτε έως ένα καφέ την ημέρα το πρωί.

5. Πείτε όχι στο κάπνισμα. Ο  καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Το κάπνισμα μειώνει έτσι τις ενεργειακές εφεδρείες όλων των κυττάρων του νευρικού σας συστήματος.

6. Αποφύγετε την καθιστική ζωή επιλέγοντας να περπατάτε σε καθημερινή βάση. Ακόμη και το «ταπεινό» περπάτημα, βελτιστοποιεί την κυκλοφορία αίματος, οξυγόνου και ζωτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο του σώματος.

7. Δώστε έμφαση στην διαχείριση του άγχους σας.  Η υιοθέτηση καθημερινής ρουτίνας που να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, υγιή αλληλεπίδρασης με φίλους ή μέλη της οικογένειας, φιλοσοφική ή θρησκευτική ενατένιση της ζωής συνιστώνται.

8. Μεριμνήστε για την επάρκεια του ύπνου σας. Περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί. Η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως  βελτιστοποιεί την λειτουργία του βηματοδότη του ύπνου. Τηρήστε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης και μεριμνήστε για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο. Κάντε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου.

9. Προσοχή κατά την χρήση του διαδικτύου, των υπολογιστών, της τηλεόρασης, των smartphones. Αποφύγετέ τα οπωσδήποτε κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου. Εάν σας είναι εύκολο, αποφύγετέ τα διά παντός κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνας λόγου εφέ και ήχου ενδέχεται να μειώσει την λειτουργία ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συνδέονται με τη μνήμη, την κρίση και τον γραπτό λόγο.

10. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων. Εφόσον δεν έχετε παθήσεις που να καθιστούν απαγορευτική τη συστηματική τους κατανάλωση επιχειρήστε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και των εξετάσεών σας:
Να καταναλώνετε μια δόση βασιλικού πολτού την ημέρα.
Να τρώτε καθημερινά ένα δύο αυγά.
Να τρώτε δύο φλιτζάνια καλά πλυμένα ωμά λαχανικά ημερησίως και δύο φρούτα εποχής.
Να τρώτε καθημερινά  ένα δύο κεσεδάκια γιαούρτι.
Να τρώτε καθημερινά μερικές ελιές χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
Να τρώτε μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς σε καθημερινή βάση.
Να τρώτε τρεις φορές την εβδομάδα ψάρι και μανιτάρια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη 
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2102122198 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ