Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Παρέδωσε την Μακεδονία για να κουβεντιάζει με τη Βοσνία!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν καταλάβαμε καλά από όσα λέει ο κ. Τσίπρας σχετικά με την σύνοδο του Ντουμπρόβνικ, που τις προηγούμενες επτά φορές πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας, για να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έπρεπε να παραδώσουμε την Μακεδονία!

Περί αυτής της «μεγάλης επιτυχίας» πρόκειται!

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, μας λέει πως ήταν αδιανόητο να μην μετέχει η Ελλάδα σε μια τέτοια συνάντηση! Και πως τώρα «έχει, λοιπόν, να συγκρίνει ο ελληνικός λαός πού βρισκόμασταν και πού βρισκόμαστε»!

(Προφανώς, βρισκόμασταν στην καρδιά της Ευρώπης και τώρα βρεθήκαμε μεταξύ των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας!)

Ο λόγος για την (εντελώς άτυπη) Σύνοδο Κορυφής Κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κίνας, γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», που μετά την παράδοση της Μακεδονίας και τη συμμετοχή της Ελλάδας μετονομάστηκε σε «17+1».

Μέχρι τώρα, η Ελλάδα δεν μετείχε διότι σ’ αυτήν συμμετείχαν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».

Συμμετείχαν Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία και Κίνα.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας προκειμένου να διεισδύσει στην περιοχή, πλην όμως σε τίποτε δεν εμποδίστηκε η Κίνα να έλθει στην Ελλάδα με την COSCO επειδή τάχα δεν συμμετείχαμε στους 16+1.

Για να μην πούμε ότι αυτά τα περί «16+1» πρώτη φορά τα ακούσαμε φέτος.

Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε για την ετήσια συνάντηση της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι, που ξεκίνησε το 2013, χρονιά ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, με τη συνάντηση στο Ζάγκρεμπ και συνεχίστηκε τον ίδιο μήνα (Ιούλιο του 2013) στο Μπρντο της Σλοβενίας.

Και τα προηγούμενα χρόνια, διεξαγόταν το «Croatia Summit», όπου η Ελλάδα συμμετείχε κανονικά και τα Σκόπια «κανονικά», δηλαδή ως ΠΓΔΜ. Σε μια περίπτωση, τον Ιούλιο του 2011, ο Γκρουέφσκι είχε δηλώσει:

«Ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι το κλείσιμο των ανοιχτών διμερών θεμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σλοβενίας και της Κροατίας. Στο πλαίσιο αυτό η Μακεδονία αναμένει από την ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην περισσότερο συναισθηματική παρά ορθολογική πτυχή του προβλήματος με το νότιο γείτονά μας, που συνδέεται με το όνομά μας, η οποία σίγουρα θα οδηγήσει σε επιτυχή κλείσιμο του προβλήματος. Θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο για να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση για την εκκρεμότητα η οποία θα βασίζεται στις αρχές του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας, οι οποίες δεν είναι μόνο δικές μας, αλλά και βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για λύσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα»!

Τότε ήταν που ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ, αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για την ΠΓΔΜ να βρει μία συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα για το θέμα αυτό, για να μην καταστεί μία «ξεχασμένη χώρα». Προσθέτοντας ότι «δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια στροφή στις συνομιλίες για το όνομα»!

Πού τα βρήκαν τώρα τα «16+1», άγνωστο!

Πολύ περισσότερο που οι περίφημοι «16+1» σπάνια συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί υπό την σημερινή μορφή. Στην πραγματικότητα, αν ψάξετε, δεν θα βρείτε καμιά πληροφορία περί «16+1» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Χώρες πήγαιναν κι’ έρχονταν, άλλοτε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έστελναν εκπροσώπους και άλλοτε όχι, μερικές φορές συμμετείχε εκπρόσωπος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.

Αρχικά συμμετείχαν οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Αλβανία, ενώ το 2014 συμμετείχε και το Κόσοβο.

Κι’ αν στις προηγούμενες συναντήσεις γινόταν η σχετική προεργασία, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τον Ιούλιο του 2014. Αλλά και τότε, ουδείς γνώριζε περί «16+1»! Όλοι γνωρίζαμε για την «Διαδικασία Μπρντο-Μπριούνι».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι πρόεδροι της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαγχιάγκα, του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ.

Σ΄ εκείνη τη συνάντηση (15 Ιουλίου 2014), όπως έχω ξαναγράψει, επίσημη προσκεκλημένη και κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Μέρκελ.

Εκεί, η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει πως «η ‘Μακεδονία’ πρέπει να καταστεί μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Και ότι «το ανεπίλυτο πρόβλημα της ονομασίας και της ταυτότητας μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας αποτελεί βάρος για όλους εμάς».

Την επομένη, από ένα τηλεγράφημα του κρατικού σκοπιανού πρακτορείου ΜΙΑ πληροφορηθήκαμε τα ακόλουθα:

«Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεβσκι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του MIA,  δήλωσε πως δεν εκπλήσσεται από τη χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Ντουμπρόβνικ όπου ανέφερε ότι «το ανεπίλυτο πρόβλημα της ονομασίας και της ταυτότητας μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας συνιστά βάρος για όλους» και έκρινε ότι η αναφορά στον όρο «ταυτότητα» δεν θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη για όσους γνωρίζουν το πρόβλημα. «Και σε εμένα αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούν αυτό το ζήτημα είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά, εξ αρχής ακόμη, αμφισβητεί ουσιαστικά την ταυτότητά μας. Αυτό αποδείχθηκε και από την τελευταία δήλωση του Πρωθυπουργού του νότιου γείτονά μας και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να είναι κάτι το καινούργιο για μάς», τόνισε σήμερα, ο κ. Γκρούεβσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κας Μέρκελ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι, «επανειλημμένα μέχρι τώρα, έχω καταστήσει σαφές πως το VMRO-DPMNE δεν θα μετάσχει σε οποιουδήποτε είδους πρωτοβουλίες και ιδέες στις οποίες θα αμφισβητείται, είτε θα διακυβεύεται η ταυτότητα του ‘μακεδονικού’ λαού, η ‘μακεδονική’ γλώσσα και το έθνος».

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5, με τίτλο «Γκρούεβσκι: Αλλαγή της ταυτότητας δεν πρόκειται να υπάρξει», ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε κατηγορηματικά: «Η ταυτότητα δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει συνομιλητής για διαπραγματεύσεις. Αυτό που ζητούν οι Έλληνες, αλλαγή της ταυτότητας, δεν πρόκειται να συμβεί».


Και επίσης:

«Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ (Ιβάνοφ) ενημέρωσε διεξοδικά στην κα Μέρκελ όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα και, όπως είπε, για την εικοσαετή αναμονή, καθώς και για τις προσπάθειες που κατέβαλε μέχρι τώρα η πΓΔΜ προκειμένου να βρεθεί λύση. Από την πλευρά της επισήμανε ότι και αυτοί επιχείρησαν και θα συνεχίσουν να συμβάλουν σε αυτή την διαδικασία. Όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πέρυσι πως η Γαλλία θα καταβάλει προσπάθειες έτσι και η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι και αυτοί ανέλαβαν πρωτοβουλίες, παρότι αυτό δεν είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, και θα συνεχίσουν να αναζητούν λύση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι η κα Μέρκελ ανέφερε πως ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί η εξεύρεση λύσης για κάθε πρόβλημα μέσω του συμβιβασμού, δηλαδή μέσω του διαλόγου. «Της εξέθεσα την κατάστασή μας ότι, εμείς ουσιαστικά δεν έχουμε με ποιον να συνομιλήσουμε, αφού όλες οι πρωτοβουλίες και οι προσκλήσεις μας έχουν απορριφθεί. Εκτός από τον κ. Νίμιτς, από την άλλη πλευρά δεν έχουμε εταίρο με τον οποίο μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες για να υπάρξει λύση», δήλωσε ο κ. Ιβάνοβ.

Πρόσθεσε δε πως όλοι συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι λεπτή και ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις και ότι τώρα άλλα ζητήματα αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτόν. «Επιμένουμε πως πρέπει να είμαστε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και να μην αναβάλλεται το πρόβλημά μας», ανέφερε ο κ. Ιβάνοβ. Κατά τον ίδιο, η Σύνοδος στο Ντουμπρόβνικ συνιστά θετικό μήνυμα για όλη την περιοχή, διότι αυτή επανέρχεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος ως ελκυστικός προορισμός και για ξένες επενδύσεις. Αυτό στηρίχθηκε, ανέφερε, και από την κα Μέρκελ, ενώ ενσωματώθηκε στα Συμπεράσματα της Συνόδου, ότι δηλαδή τα Βαλκάνια χρειάζονται νέες υποδομές οι οποίες θα διαμορφώσουν νέο κλίμα συνεργασίας και δικτύωσης ώστε να μπορούν να το αξιοποιήσουν αυτό οι νέες γενιές.

Η Σύνοδος αυτή, όπως επισήμανε, αποτελεί αρχή της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί με τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομίας από όλη την περιοχή τον ερχόμενο μήνα. «Αυτά που συμφωνήθηκαν τώρα θα γίνουν συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συνάντησης της Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των χωρών της περιοχής και πιθανότατα τότε θα έχουμε και συγκεκριμένες λύσεις και δεσμεύσεις σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθηθεί αυτή η διαδικασία, ιδιαίτερα όσον αφορά στη ‘Μακεδονία’», είπε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ. Ενώπιον των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, προσθέτει το MIA, ο κ. Ιβάνοβ υπογράμμισε ότι η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου είναι σημαντική διότι δεν συνδέει μόνον τις ακτές του Ιονίου και της Αδριατικής, αλλά και όλους τους αυτοκινητόδρομους και διαδρόμους της περιοχής, επιτρέποντας επενδυτική ανάπτυξη.

Προηγούμενο τηλεγράφημα του MIA από το Ντουμπρόβνικ, με τίτλο «Ο Ιβάνοβ ζήτησε από την Μέρκελ τα θετικά περιφερειακά παραδείγματα για επίλυση των διαφορών να ισχύσουν και για τη ‘Μακεδονία’», ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο παράλληλη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Πγδμ».

Δηλαδή, το 2014 στο Ντουμπρόβνικ δεν υπήρχαν «16+1», ούτε είχε γίνει καμιά αναφορά σε κινεζικές επενδύσεις. Υπήρχαν μόνο οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Αλβανία, το Κόσοβο και ο αρμόδιος για την Ενέργεια Επίτροπος της ΕΕ.

Συμμετείχαν οκτώ χώρες συν ο Επίτροπος, συν η κ. Μέρκελ που ξαφνικά έδειξε ενδιαφέρον και για την ταυτότητα της γειτονικής χώρας. Και οι χώρες αυτές ήταν οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, η Αλβανία και το Κόσοβο. Οπότε η Ελλάδα δεν απουσίαζε από πουθενά!

Και μπορεί η κυβέρνηση να μας μιλά για κάποια πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012, ωστόσο η σχετική ειδησεογραφία δεν αναφέρει το παραμικρό. Δηλαδή η Ελλάδα απουσίαζε από μια σύνοδο που δεν παρήγαγε ειδήσεις.

Με λίγα λόγια, παρέδωσαν την Μακεδονία και μετά κατασκεύασαν και μια σύνοδο-φάντασμα που δήθεν ενεργοποιήθηκε μετά τις Πρέσπες…

Οπότε, αδιανόητη δεν ήταν η απουσία της Ελλάδας, όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της κ. Δούρου, αλλά αδιανόητος είναι ο ίδιος που προσπαθεί τώρα να μας μιλήσει γι’ αυτά που τόσον καιρό χάναμε και τώρα, χάρη σ’ αυτόν, τα… κερδίσαμε.


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ