Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, του Νίκου Ασλανίδη "Η μπάντα"

 " Η μπάντα...": Ένα ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που απέσπασε 2 βραβεία, το βραβείο κοινού και το βραβείο της ΕΡΤ,στο 21ο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ " Η μπάντα ..." βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους.  Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσα εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος... Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...

Εδώ και δύο χρόνια έγιναν γυρίσματα με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου αφού ο ίδιος δεν ζει πια... Επίσης βρήκαμε και μιλήσαμε με αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς-θύματα από τον Τοπάλ Οσμάν. 
Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.
Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδης.
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 που βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη την εποχή.

"Η μπάντα" θα προβληθεί :
To Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, στις 19.00
στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης,
Διοργανωτής :Σύλλογος Ποντίων Κ.Σχολαρίου "Ανέβγηζος Αροθυμία".

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 11.00
στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας,Θεσσαλονίκης,
Διοργανωτές : Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας
και Κέντρο Πολιτισμού Καρδίας
"Ο Ευμένης".

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 19.00
στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ακροποτάμου Θεσσαλονίκης.
Διοργανωτής : Iερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ακροποτάμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ