Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά το πατατράκ της Μέι για το Brexit

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη βαριά ήττα της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», ανέφερε στο Twitter ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προτρέποντας τη Βρετανία «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει».

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί» με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, επισημαίνοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».

Τουσκ: Ποιος θα έχει το θάρρος;
Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Κουρτς: Όχι σε επαναδιαπραγμάτευση
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.
«Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Η αντίδραση του Βέλγου πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ