Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Διάλεξη και κοπή πίτας στον ΟΦΑ

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, ο Αριστείδης Βούλγαρης, θα δώσει ομιλία με θέμα «Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κοπή τις πίτας του Ομίλου.

Είσοδος ελεύθερη


«Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία»



H ομάδα του ‘’The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism’’ project, (FRAMe) μελέτησε, επεξεργάστηκε και ανέλυσε ένα μεγάλο αριθμό τομογραφιών ακτίνων-Χ του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι οποίες ελήφθησαν το 2005 κατά το πρόγραμμα AMRP.

Το αποτέλεσμα αυτής της μαθηματικής επεξεργασίας έδωσε εικόνες εξαιρετικής ευκρίνειας, εμφανίζοντας κρυμμένες λεπτομέρειες οι οποίες δεν ήταν αντιληπτές έως σήμερα. Αυτές οι λεπτομέρειες απεδείχθησαν εξαιρετικά κρίσιμες για την κατασκευή πλήρως λειτουργικού αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την ομάδα του The FRAMe Project.

Λόγω του εντοπισμού κάποιων, καθοριστικής σημασίας, λεπτομερειών σε κύριο θραύσμα του αρχαίου Μηχανισμού, η πρόσθια πλευρά του λειτουργικού μοντέλου και το μηχανολογικό σχέδιο διαφέρει από την αποδεκτή έως σήμερα εκδοχή.

Κατά την εκτενέστερη μελέτη των επεξεργασμένων τομογραφιών, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αρχαίος κατασκευαστής χρησιμοποίησε μηχανουργικό τόρνο και τρυπάνι για την κατασκευή των εξαρτημάτων. Μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου και μετάλλων είναι γνωστό πως υπήρχαν στην αρχαιότητα και αναπαριστώνται σε αττικά ερυθρόμορφα κεραμικά αγγεία του 490 π..Χ., ακόμα και σε τοιχογραφίες πτολεμαϊκών τάφων του 300 π.Χ. Η ομάδα του FRAMe project, με βάση τις αρχαίες αναπαραστάσεις ανακατασκεύασε και τα συγκεκριμένα εργαλεία (χειροκίνητος τόρνος και χειροκίνητο τρυπάνι) και έγινε πειραματική χρήση τους για να μελετηθεί η αποτελεσματικότητά τους, η οποία απεδείχθη πλήρως επιτυχής.

Η έως τώρα διερεύνηση του αρχαίου Μηχανισμού από την ομάδα The FRAMe Project έχει αποδώσει τρεις δημοσιευμένες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού με κριτές, ενώ άλλες δύο εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Στο πρόγραμμα The FRAMe Project, το οποίο συνεχίζει να τελεί υπό εξέλιξη, συνεργάζονται οι Βούλγαρης Αριστείδης (σχεδιασμός, επεξεργασία εικόνας - κατασκευή των εξαρτημάτων-συναρμολόγηση), Μουρατίδης Χριστόφορος(επεξεργασία εικόνας-μαθηματική υποστήριξη) και Βοσινάκης Ανδρέας(βιομηχανικό σχέδιο).

Στην ομιλία θα γίνει παρουσίαση και χρήση του λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων της ομάδας FRAMe και θα παρουσιαστούν τρεις λειτουργικές ανακατασκευές αρχαίων εργαλείων που σχετίζονται με τον τρόπο κατασκευής των εξαρτημάτων του αρχαίου Μηχανισμού


Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:
http://www.ofa.gr/seminaria/

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ