Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Γολγοθάς για δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση ξανά

Σοβαρό κίνδυνο να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα αντιμετωπίζουν δικαιούχοι, λόγω ενός γραφειοκρατικού προβλήματος του Δημοσίου για το οποίο ουδεμία ευθύνη έχουν οι πολίτες.

Ένα από τα πολλά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι ο δικαιούχος να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον έναν μήνα ασφάλισης, φέτος στον ΕΦΚΑ. Όμως σε πολλές περιπτώσεις ( κυρίως νέων ασφαλισμένων) ο ΕΦΚΑ δεν έχει ενημερώσει την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων, για την κατάσταση των ενσήμων.

Το αποτέλεσμα είναι να απορρίπτονται οι αιτήσεις , προς μεγάλη έκπληξη των δικαιούχων, που λανθασμένα εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι. Το θέμα ανέδειξε η Ελένη Σολωμονίδου, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Αφορά, όπως είπε, τους νέους ασφαλισμένους, που έχουν μόνο ηλεκτρονικά καταγεγραμμένο χρόνο ασφάλισης.

“Το πρόβλημα εντοπίστηκε πρώτη φορά πέρυσι και το διαχειριστήκαμε χειρόγραφα , με εντολή της διοίκησης. Παρά το γεγονός όμως ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό και δεν έπρεπε να εμφανιστεί, φέτος δεν έδινε τίποτα, με συνέπεια να μην μπορούν οι δικαιούχοι να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα. Έτσι ήρθε, πριν από δύο ημέρες νέα οδηγία για να το διαχειριστούμε και πάλι χειρόγραφα “σημείωσε η κ. Σολωμονίδου.

Όμως όλο αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους δικαιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και να ξανακάνουν αίτηση έως την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και της Εργασίας προχωρούν στην επανεξέταση κάποιων αιτήσεων που απορρίφθηκαν από το σύστημα και για άλλους λόγους. Από “κόσκινο” θα περάσουν: Ορισμένες αιτήσεις που απορρίφθηκαν για λίγα ευρώ πάνω από τα 9000, το οικονομικό “ταβάνι” για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

Στόχος είναι να επιλεγούν οι δικαιούχοι και να υποβάλουν νέα αίτηση, ώστε να καταβληθεί το μέρισμα από τα χρήματα που απομένουν από το συνολικό ποσό των 710.000.000 ευρώ. Οι αιτήσεις των νέων ή των μακροχρόνιων ανέργων, που λόγω περιστασιακής ή ανασφάλιστης απασχόλησης δεν συμπλήρωσαν τον ελάχιστο έναν μήνα ασφάλισης ώστε να πάρουν κοινωνικό μέρισμα. Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με email που θα ζητά να κάνουν ξανά την αίτηση για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί.



Πηγή: Εφημερίδα" Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ