Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Έκρηξη βόμβας πέντε κιλών στον ΣΚΑΪ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 02.35 στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στο Φάληρο, κοντά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, η οποία χαρακτηρίζεται «ισχυρή», προκάλεσε ζημιές στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο -- κυρίως σπασμένα τζάμια -- πάντως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν μέχρι στιγμής ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν πάνω από πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης, που είχαν τοποθετήσει σε ένα σακίδιο ενώ δεν αποκλείουν να υπήρχε και μεταλλικός ή πλαστικός φορέας.


Αμέσως μετά, έδεσαν το σακίδιο στα διαχωριστικά κιγκλιδώματα που υπάρχουν στο διάζωμα του οδοστρώματος.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έκοψε το μασίφ σίδερο του κιγκλιδώματος ενώ προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στο κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού.

Τζάμια και μεταλλικά αντικείμενα έσπασαν μέχρι τον έκτο όροφο ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα οι Αρχές είχαν εκκενώσει τα γραφεία.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν «σοβαρό» το τρομοκρατικό χτύπημα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

. 
Δείτε Live εικόνα
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».


Ο τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο, ήταν τοποθετημένος έξω από το κτίριο -- πιο συγκεκριμένα, σε πεζοδρόμιο απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων.

Εκτιμάται ότι οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν τον σάκο και απομακρύνθηκαν.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του ΣΚΑΪ ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία μπροστά στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού. Γίνονται εκτροπές των αυτοκινήτων που κινούνται προς τη Γλυφάδα και προς τον Πειραιά από την παλιά παραλιακή οδό.

Επιτόπου έχουν μεταβεί αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Η στιγμή της έκρηξης
Πιθανότατα για να πλησιάσουν απαρατήρητοι χρησιμοποίησαν την κοντινή υπόγεια διάβαση όπου δεν υπάρχουν κάμερες.

Για τη διαφυγή τους προς το παρόν είναι άγνωστη η διαδρομή που ακολούθησαν, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί από κάμερες κυκλοφορίας καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Από τις πρώτες ενδείξεις και με βάση το γεγονός ότι έχουν λυγίσει τα κάγκελα και λείπει ένα μέρος του τοιχίου φαίνεται ότι οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα σε σακίδιο το οποίο άφησαν στα κάγκελα ή στη βάση από τα κάγκελα πάνω στον τοίχο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία. Ισχυρός μηχανισμός και λειτουργικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε σάκο από δύο άτομα που χρησιμοποίησαν μηχανή, αλλά και μελέτη του χώρου δείχνουν οργάνωση με εμπειρία.

Οι αστυνομικοί προς το παρόν “βλέπουν” πίσω από το χτύπημα της Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών η οποία συνηθίζει να δρα με παρόμοιο τρόπο και είναι η μόνη που σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής είναι σε θέση σήμερα να πραγματοποιήσει ένα ανάλογο χτύπημα.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για ένα σοβαρό και επαγγελματικό χτύπημα, που είχε μελετηθεί στην κάθε του λεπτομέρεια.

Οι τρομοκράτες έδειξαν να μην ενδιαφέρονται για τις κάμερες ασφάλειας που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς είχαν κουκούλες και μαύρα ρούχα που δεν άφηναν εκτεθειμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Οι αστυνομικοί λοιπόν εκτιμούν ότι και πίσω από το χτύπημα στον ΣΚΑΪ είναι η ιδιά τρομοκρατική οργάνωση για την οποία δεν αποκλείουν να έχει γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς στο τελευταίο χτύπημα τους το Εφετείου είχαν χρησιμοποιήσει βαν τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στην περιοχή των Εξάρχειων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ