Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Τα «προσβλητικά» αστεία του στο ίντερνετ τον έστειλαν στη φυλακή

Πέντε σατιρικές αναρτήσεις που έκανε στο twitter οδήγησαν έναν 41χρονο Ινδό στη φυλακή. Ο Abhijit Iyer-Mitra επισκέφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη τον ναό του Konark που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και βρίσκεται στην πολιτεία Ορίσα, δημοσιεύοντας ένα «υποτιμητικό» βίντεο όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο twitter.

Τα υποτιμητικά του σχόλια για το ναό, που φημίζεται για τα ερωτικά γλυπτά του, εξόργισαν πολλούς από τους 20.000 ακόλουθους, ενώ δημοσίευσε κι άλλα tweets στα οποία κορόιδευε τους κατοίκους της πολιτείας και τους διάσημους ναούς της. Δύο ντόπιοι που είχαν θιχτεί από τα περιπαικτικά του τιτιβίσματα υπέβαλαν καταγγελίες στην αστυνομία λέγοντας πως οι αναρτήσεις του πλήγωσαν τα συναισθήματα 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Ορίσα, η οποία φημίζεται για τους ιστορικούς ναούς της, τις παραλίες της και την εξαιρετική της κουζίνα.

Ο 41χρονος ωστόσο γι' αυτές τις «εγκληματικές» αναρτήσεις του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκε αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι προωθεί την εχθρότητα μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων σε τόπο λατρείας, ότι προσβάλλει θρησκευτικά αισθήματα, δημιουργεί «δημόσια όχληση», καθώς επίσης και για «άσεμνη πράξη σε δημόσιο χώρο». Κατηγορείται επίσης για εσφαλμένη χρήση του ναού του Kornak όπου κατέγραψε το βίντεο, βάσει ενός νόμου περί προστασίας των μνημείων, όπως επίσης και για αποστολή επιθετικών μηνυμάτων, βάσει ενός νόμου που σχετίζεται με την πληροφορία και την τεχνολογία. Το κερασάκι στην τούρτα των κατηγοριών είναι η κατηγορία για δυσφήμιση που του απαγγέλθηκε βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Τουλάχιστον δύο από τις κατηγορίες δεν προσφέρουν ως εναλλακτική την καταβολή εγγύησης, όπερ σημαίνει πως αν κριθεί ένοχος μπορεί να περάσει έως και πέντε χρόνια στη φυλακή.

«Ζητώ συγνώμη για την ηλιθιότητά μου», είπε στους νομοθέτες της Ορίσα. Υπό την πίεση της αστυνομίας, ένα κατώτερο δικαστήριο αρνήθηκε να του χορηγήσει τη δυνατότητα εγγύησης, λέγοντας ότι μπορεί να εκφοβίσει μάρτυρες ή να παραποιήσει αποδεικτικά στοιχεία. Ακόμα και το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε να του δώσει εγγύηση με την αιτιολογία ότι «προκάλεσε τη θρησκευτική πίστη».

Ο δικαστής μάλιστα του είπε πως η φυλακή είναι το πιο ασφαλές μέρος για εκείνον σε περίπτωση που ανησυχεί για τη ζωή του. Μια πρόταση που η Διεθνής Αμνηστία για να ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισε ως «πολύ ανησυχητική».

Η κατάσταση για τον 41χρονο άνδρα έγινε ακόμα πιο δραματική λόγω της πολυήμερης απεργίας των δικηγόρων της πολιτείας. Έτσι θα πρέπει ο ίδιος να κάνει έκκληση για να βγει με εγγύηση σε πρόχειρα δικαστήρια που έχουν δημιουργηθεί στη φυλακή όπου κρατείται.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ για τον Abhijit Iyer-Mitra που φαίνεται να έχει γίνει πιόνι σε ένα πολιτικό παιχνίδι που περιλαμβάνει έναν προεξέχοντας τοπικό βουλευτή.

Όταν έκανε το πολυσυζητημένο βίντεο, ο 41χρονος ήταν καλεσμένος του Baijayant «Jay» Panda, ενός πρώην μέλους του κοινοβουλίου που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το κόμμα του τοπικού πρωθυπουργού, Naveen Patnaik. Πολλοί πιστεύουν μάλιστα πως στόχος του κυρίου Patnaik ήταν να ντροπιάσει τον κύριο Panda και το εν λόγω βίντεο αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία.

Ο κατηγορούμενος ήταν ανέκαθεν προκλητικός και ενοχλητικός στα social media. «Ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι προκλητικός, συχνά λανθασμένος, άλλες φορές σωστός», σημειώνει ένας αρθρογράφος και ερευνητής που τον γνωρίζει πολύ καλά.

Μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του παλιότερα είχε ζητήσει τη φυλάκιση των Κομμουνιστών και των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί πάντως πιστεύουν πως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η περίπτωσή του αποτελεί «επίθεση στην ελευθερία του λόγου».

Θεωρούν επίσης πως το γεγονός ότι κρατείται φυλακισμένος αντιμετωπίζοντας τόσες πολλές κατηγορίες οφείλεται εν μέρει στο δυσκίνητο δικαστικό σύστημα, όπως επίσης και στην έλλειψη ανεκτικότητας. Το γεγονός επίσης ότι ένας ανώτερος Ομοσπονδιακός υπουργός σχεδόν δικαιολόγησε τη σύλληψη του 41χρονου προδίδει την πλήρη απάθεια των πολιτικών για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης.

«Ο κύριος Iyer-Mitra πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», έγραψε σε tweet η Διεθνής Αμνηστία απευθυνόμενη στην Κυβέρνηση, τη στιγμή που ο αρθρογράφος, Kanchan Gupta πιστεύει πως η σύλληψή του είναι η απόδειξη ότι η Ινδία «γλιστρά σε μια ζώνη όπου η ελευθερία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Κλείνοντας την ανταπόκρισή του στο BBC ο Soutik Biswas αναφέρει: «Φαίνεται πως πρέπει να υπενθυμίσουμε στην Ινδία ότι το δικαίωμα να πει κανείς στους ανθρώπους αυτό που συχνά δεν θέλουν να ακούσουν, ακόμα και με αστεία, είναι απαράγραπτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ