Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τιμά την Ημέρα Μνήμης της θυσίας του Παύλου Μελά και του Μακεδονικού Αγώνα

Εκατόν δέκα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, ο οποίος προκάλεσε την ενεργοποίηση του τότε ελληνικού κράτους, ώστε να κινηθεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Στις 13 Οκτωβρίου 1904, άφησε την τελευταία του πνοή στη Στάτιστα Καστοριάς και η θυσία του έκανε τη Μακεδονία πατρίδα όλων των Ελλήνων. Ο θάνατός του έμελλε να επηρεάσει την εξέλιξη του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς κατόρθωσε να εμπνεύσει σε έναν ολόκληρο λαό την έννοια του ιερού καθήκοντος και της ανιδιοτελούς θυσίας για την πατρίδα.

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου από τις 11.00 έως τις 14.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διαθέτει τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα συλλογή κειμηλίων του Παύλου Μελά, χάρη στη δωρεά της εγγονής του Μελά, κ. Ναταλίας Ιωαννίδη, αλλά και άλλων απογόνων του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, το κιβώτιο εκστρατείας που χρησιμοποιούσε ο Μελάς στη Σχολή Ευελπίδων, οι πινακίδες της θέσεώς του στη Σχολή, το λοφίο του από την ίδια περίοδο, αλλά και η παλάσκα του ως αξιωματικός του πυροβολικού, η ζώνη της μεγάλης στολής του και το μαχαίρι του. Εκτός από τα στρατιωτικά κειμήλια, το Μουσείο διαθέτει και πολιτικού τύπου κειμήλια, όπως το προσκλητήριο του γάμου του, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικές κάρτες και επιστολές.

«Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τιμά τη θυσία του Παύλου Μελά στον Μακεδονικό Αγώνα, μια τιμή διαρκής στο πέρασμα των δεκαετιών μέσα από την έρευνα και την τεκμηρίωση των ιστορικών δεδομένων, που αποτελεί το κύριο έργο του Ιδρύματος. Ένα έργο που επιχειρούμε ολοένα και περισσότερο να το αναδεικνύουμε μέσα από τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό μας ρόλο, μέσα από ένα ανοιχτό στην κοινωνία μουσείο. Προσκαλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης μας να επισκεφθούν το Μουσείο που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και αποτελεί από μόνο του ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι του Έρνεστ Τσίλερ» δηλώνει η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ κ. Φανή Τσατσάια.
  • Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι.
  • Στον 1ο όροφο και στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να μελετήσει τη σπάνια συλλογή των οχημάτων και των πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού, η οποία αποτελείται από χειροποίητα μοντέλα, δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη Αλέξανδρου Χαΐτογλου.
  • Στον ίδιο χώρο, εγκαινιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η εικαστική έκθεση με τίτλο «Αποτυπώσεις της Μνήμης…». Η έκθεση, με έργα 13 εικαστικών καλλιτεχνών, έχει ως θέμα τα δεινά και τις συνέπειες του πολέμου και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού (μέχρι τότε) στην παγκόσμια ιστορία.
  • Στον υπόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα που φέρουν την υπογραφή του κορυφαίου σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.
Οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν τον περίφημο μακεδονικό ντουλαμά, να παίξουν επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τον Βάλτο των Γιαννιτσών, να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια μνήμης με φωτογραφίες των επαγγελμάτων των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίες προέρχονται από το αρχείο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και να ζωγραφίσουν ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και μνημεία της Μακεδονίας.

Email Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ