Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Χαράτσι 22% αν δε συμπληρώσετε το απαιτούμενο ποσό για αγορές με κάρτες

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι τους τελευταίους μήνες τους έτους  για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες αποδείξεις από αγορές με κάρτα ή να κάνουν αγορές μέσω e-banking για τα αντίστοιχα ποσά που απαιτούνται προκειμένου να «χτίσουν» το αφορολόγητό τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα κινδυνέψουν με «χαράτσι», καθώς κάθε φορολογούμενος που δε θα καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης (με πληρωμές μέσω καρτών ή e-banking) θα φορολογείται με 22% για το ποσό που δε θα έχει... ξοδέψει!

Συγκεκριμένα, κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης (κατά κύριο επάγγελμα) για να εξασφαλίσει στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το 2019 ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.900 έως 2.100 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε αφορολόγητο 8.636 έως 9.545 ευρώ, θα πρέπει από την 1/1/2018 μέχρι  την 31/12/2018 να έχει εξοφλήσει με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking έξοδα για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών συνολικού ποσού ίσου με το:

- 10% του ετησίου – πραγματικού ή τεκμαρτού – ατομικού εισοδήματός του, όταν ανέρχεται μέχρι τα 10.000 ευρώ

- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, για εισοδήματα μεταξύ 10.001 - 30.000 ευρώ

- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού για εισόδημα άνω  των  30.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του ποσού δαπάνης, το ποσό αυτό θα φορολογείται με «χαράτσι» 22%!

Προσοχή: Σε περίπτωση επίσης κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα (από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) είναι μεγαλύτερο από αυτό που δηλώθηκε και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, το ύψος της ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του (υψηλότερου) τεκμαρτού  εισοδήματος και όχι επί του (χαμηλότερου) δηλωθέντος εισοδήματος.

Από την υποχρέωση να εξοφλήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Οι  συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων θα πρέπει όμως να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει φυσικές αποδείξεις από αντίστοιχες δαπάνες και να είναι είναι σε θέση να τις προσκομίσουν σε τυχόν φορολογικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθούν κι άλλο τα όρια για αγορές με κάρτες ή ηλεκτρονικές αγορές και το πρώτο κλιμάκιο να ξεκινά με ποσοστό 15% του εισοδήματος μέχρι 10.000 ευρώ (αντί για 10% σήμερα) και αντίστοιχες αυξήσεις για τις άλλες κλίμακες.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ