Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις για τα 28 εκατ. ευρω που κόβει η κυβέρνηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ερώτηση κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, την οποία υπογράφουν 35 βουλευτές μετά από πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια, και ζητούν εξηγήσεις για τα μέτρα περικοπών 28 εκατ ευρώ που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να εγκριθεί από τους δανειστές η 6μηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζητά η Νέα Δημοκρατία.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης :«Στο πρόσφατο Eurogroup της 12ης Ιουλίου 2018, οι «θεσμοί» προκειμένου να συμφωνήσουν στην παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση σχετικού ισοδύναμου.

Ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε, άμεσα, έγγραφο – πρόταση ισοδύναμου με περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένους κωδικούς, ως ακολούθως: 5 εκ. ευρώ δαπάνες για ΝΑΤΟ, 4 εκ. ευρώ για συντήρηση αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, 5 εκ. ευρώ από την υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση, 2 εκ. ευρώ για προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, 2 εκ. ευρώ από πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού και 10 εκ. ευρώ από υποχρεώσεις σε άλλα προγράμματα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων» και προσθέτει:

«Το εν λόγω έγγραφο, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνει ότι η εξοικονόμηση των πιστώσεων των 28 εκ. ευρώ από συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, έγινε κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Υπουργείο Οικονομικών και θα υλοποιηθεί με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Οικονομικών. Αυτό αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του εμπαιγμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Μετά από όσα έχουν ήδη πράξει με το μισθολόγιο και τα επιδόματα, αλλά και τη μη υλοποίηση της απόφασης του ΣΤΕ για τα αναδρομικά, ο κ. Τσίπρας σε συνεργασία με τους κ.κ. Καμμένο και Τσακαλώτο, δεν διστάζουν να περικόψουν κατά 28 εκατομμύρια ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη και την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών, αλλά και τη συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Θέτουν έτσι σε κίνδυνο την υγεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την άμυνα της χώρας μέσω της διαθεσιμότητας των μέσων». «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία είναι ουσιαστικά οι πρώτοι Έλληνες πολίτες που καταλαβαίνουν την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθώς για μια ακόμη φορά γίνονται «βορά» από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις των «θεσμών», με σαφή κομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια» υπογραμμίζουν και εξηγούν οτι η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα απαιτεί την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους».

Ρωτούν τέλος « 1. Ισχύει το έγγραφο - πρόταση που κατατέθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, με περικοπές δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, ως ισοδύναμο στην εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε 5 νησιά; 

2. Εξετάστηκε η κάλυψη του ισοδύναμου από το υπερπλεόνασμα του έτους 2018 που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα πετύχει, αντί της περικοπής των δαπανών του ΥΠΕΘΑ; Τέθηκε και συζητήθηκε η προοπτική αυτή με τους «θεσμούς»; 

3. Εφόσον ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ισοδύναμα, γιατί δεν κάλυψε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος των οδοιπορικών εξόδων και της ΚΥΑ της νυκτερινής αποζημίωσης των στελεχών του ΥΠΕΘΑ; 

4. Τέλος, δύνασθε να διαβεβαιώσετε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι οι περικοπές των συγκεκριμένων δαπανών από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα επιβαρύνουν την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαθεσιμότητα κρίσιμων οπλικών συστημάτων;»


Οι ερωτώντες βουλευτές:
Κικίλιας Βασίλειος
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Γεωργιάδης Άδωνις
Τσιάρας Κωνσταντίνος
Δημοσχάκης Αναστάσιος
Καραμανλής Κωνσταντίνος του Αχιλλέα
Κεφαλογιάννη Όλγα
Οικονόμου Βασίλειος
Καλαφάτης Σταύρος
Μπούρας Αθανάσιος
Ράπτη Έλενα
Σταμάτης Δημήτριος
Καββαδάς Αθανάσιος
Κεραμέως Νίκη
Κατσανιώτης Ανδρέας
Αραμπατζή Φωτεινή
Φορτσάκης Θεόδωρος
Βλάσης Κωνσταντίνος
Χαρακόπουλος Μάξιμος
Κεφαλογιάννης Ιωάννης
Γιαννάκης Στέργιος
Γιόγιακας Βασίλειος
Φωτήλας Ιάσων
Δαβάκης Αθανάσιος
Μπουκώρος Χρήστος
Καράογλου Θεόδωρος
Γεωργαντάς Γεώργιος
Βούλτεψη Σοφία
Καραμανλή Άννα
Αντωνίου Μαρία
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Σκρέκας Κωνσταντίνος
Μάρκου Κατερίνα
Τζαβάρας Κωνσταντίνος
Κουτσούμπας Ανδρέας
Στύλιος Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ