Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

2013-2017: 4 χρόνια Βίος Coop!

Η αποτίμηση ενός συνεταιριστικού εγχειρήματος για την τροφή, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πόλη και την αλλαγή της ζωής μας.

Τον Φεβρουάριο του 2011, η πρόταση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. για την δημιουργία ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού με περισσότερα από 400 μέλη, έμοιαζε να είναι μια πραγματικά τολμηρή ιδέα. Κι όμως, δύο μόλις χρόνια μετά, το πρώτο μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη έγινε πραγματικότητα και φέτος κλείνει 4 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας.

Σκοπός μας: «Nα πάρουμε την τροφή μας στα χέρια μας», να καταναλώνουμε προϊόντα τοπικά, ποιοτικά, χωρίς μεσάζοντες, μέσα από ένα εγχείρημα οικονομικά βιώσιμο, με σεβασμό στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Να λειτουργούμε με βάση την Άμεση Δημοκρατία και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ). Με τα παραπάνω ως αφετηρία ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με μια μικρή συνεταιριστική μερίδα των 150 ευρώ ανά μέλος για αρχικό κεφάλαιο, πήραμε την απόφαση να γίνουμε ‘διατροφικά κυρίαρχοι’.

Από πελάτες των υπέρ-καταστημάτων και των πολυεθνικών γίναμε συνεταιριστές και φτιάξαμε το δικό μας παντοπωλείο, μένοντας μακριά από παιχνίδια εξουσίας και κερδοσκοπίας. Σε αυτό θα βρει κανείς όλα τα προϊόντα που μπορεί να χρειαστεί ένα μέσο νοικοκυριό. Οι ίδιοι οι καταναλωτές που συμμετέχουμε στον συνεταιρισμό φροντίζουμε για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε, επιλέγοντας αυτά που έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες ή βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ουσίες και παραγωγικές μονάδες που σέβονται τους εργαζομένους τους. Οι 7 εργαζόμενοι-μέλη μας εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών προσφέροντας σε δίκαιες τιμές προϊόντα από 400 περίπου παραγωγούς, στην πλειοψηφία τους τοπικούς, ποιοτικούς συνεταιρισμούς, παραγωγούς δίκαιου εμπορίου, μικρές μονάδες και καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών.

Ο Βίος Coop έχει γίνει πια ένα από τα πιο διαδεδομένα εγχειρήματα ΚΑΛΟ, στην Ελλάδα και όχι μόνο, και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να διαδίδουμε το παράδειγμα του. Επιλέγοντας τον δρόμο της συνεργατικότητας και της συλλογικής πρωτοβουλίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρές συνεργατικές δομές και με αυτές να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε την συνολικότερη κατάσταση προς το καλύτερο. Με τον ίδιο τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τον συνεταιρισμό μας ως ένα μικρό κομμάτι της πόλης που αντιστέκεται δημιουργώντας και όχι σαν ένα πυροτέχνημα μοναδικό στο είδος του.

Αυτό είναι το μήνυμά μας. Μια πρόσκληση που απευθύνεται σε όλους και όλες και έρχεται μέσα από την εμπειρία των 4 χρόνων λειτουργίας του Βίος Coop: Ας επιλέξουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Το πού θα φτάσουμε, είναι στο χέρι όλων μας. Στο ταξίδι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί.

Συνεργατικά,
Το Ανοιχτό ΔΣ του Βίος Coop

Info: Ο μη κερδοσκοπικός Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Βίος Coop,
μόνιμα ανοιχτός σε νέα μέλη βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνου Καραμανλή 42, (περιοχή Κατσιμίδη – Ιπποκράτειο).
site: www.bioscoop.gr FB: www.facebook.com/bioscoop.gr
Email: coopbios@gmail.com Tηλ: 2310 811918

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ