Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τίμησε τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Καζάζη

Τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννη Καζάζη, τίμησε για τη συμβολή του στα γράμματα, η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη, του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, της εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ελένης Φίκα, της τ. Αντιπρυτάνεως του ΑΠΘ Καθηγήτριας κ. Ολυμπίας Γκίμπα-Τζιαμπίρη, εκπροσώπων του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, πολλών μελών ΔΕΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργατών του τιμώμενου από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και πλήθους φιλολόγων.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αν. καθηγητής Ιορδάνης Ελευθεριάδης, ο οποίος τόνισε την πολύτιμη συνεισφορά του τιμώμενου στην προσπάθεια να καταστεί ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας κτήμα, όχι μόνο των λίγων αλλά και των πολλών, μέσω των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, αλλά και των παρευξείνιων πανεπιστημίων, μέσω του προγράμματος ΙΑΣΩΝ.

Η επίκουρη καθηγήτρια Δ. Αναγνωστοπούλου, Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο υφιστάμενο έργο και τους σκοπούς της Έδρας και ανέλυσε τη σύνδεση του έργου του τιμώμενου Καθηγητή με τους σκοπούς της UNESCO: α) μέσω της εκπαίδευσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, β) μέσω της διάσωσης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και γ) μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη συνεχή ενημέρωση των διδασκόντων και των μαθητών στην Ελλάδα, τις Παρευξείνιες χώρες αλλά και οπουδήποτε υπάρχει διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής ή της νεοελληνικής γλώσσας.

Στη συνέχεια, χαιρέτισε την εκδήλωση η Αντιπρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, αφυπ. Καθηγήτρια κ. Π. Νάσκου-Περράκη, εκ μέρους της Προέδρου κ. Αικ. Τζιτζικώστα, που τόνισε το έργο του Κέντρου σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και εξήρε τη συμβολή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, κυρίως με τις Έδρες και τα Συνδεδεμένα Σχολεία.

Μετά τους χαιρετισμούς, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Ι. Τζιφόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τη συμβολή του τιμώμενου Καθηγητή στα γράμματα, εξαίροντας τη συνεισφορά του, όχι μόνο στην ανάλυση των κλασσικών αρχαίων έργων, αλλά και στη λεξικογραφία της μεσαιωνικής και νεοελληνικής γλώσσας καθώς και στην οξυδέρκειά του για την ανάδειξη των αρχαίων έργων και τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων για τους φιλολόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Ιορδάνης Ελευθεριάδης επέδωσε την τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο Καθηγητή. Ακολούθησε η ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή κ. Ι. Καζάζη με θέμα «Η επιστημολογική θεμελίωση των ανθρωπιστικών σπουδών και ο νέος τύπος φιλολόγου». Στο πλαίσιο αυτό, ο τιμώμενος Καθηγητής ανέλυσε τις επιστημονικές θεωρίες για τις έννοιες «ερμηνεία» και «εξήγηση» του κειμένου στις ανθρωπιστικές σπουδές και ιδίως στη φιλολογία, τονίζοντας ειδικά τον καίριο ρόλο του φιλολόγου για την ανάπτυξη των απαιτούμενων από τη σύγχρονη κοινωνία «δεξιοτήτων» (skills) των μαθητών.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τις οποίες η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τιμά προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, κι όχι μόνο, το έργο των οποίων συνδέεται με τους σκοπούς της UNESCO, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξωστρέφεια και προσφορά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τόσο στους τομείς της επιστήμης, όσο και στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ