Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Πέντε μεγάλοι μύθοι για τον ύπνο. Ποια είναι η αλήθεια

Όταν πρόκειται για τον ύπνο, ο καθένας έχει το δικό του μυστικό για το πώς να ξεκουράζεται σωστά. Μερικοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτήρι γάλα για να κοιμηθούν πιο εύκολα, ενώ άλλοι λένε ότι δεν πρέπει ποτέ να τρώμε τυρί λίγο πριν κοιμηθούμε.

Για να δούμε τι ισχύει τελικά στην πραγματικότητα εξετάζοντας πέντε από τους συχνότερους μύθους που περιβάλλουν τον ύπνο:

ΜΥΘΟΣ 1: Κάθε άνθρωπος χρειάζεται 8 ώρες ύπνου
Πραγματικότητα: Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάποιος εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού υποβάθρου. Οι ανάγκες του οργανισμού σε ύπνο είναι σαν το ύψος. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί! Παρακολουθήστε πόσες ώρες ύπνου ξεκουράζουν εσάς και εφαρμόστε αυτό που σας ταιριάζει. Αυτό τουλάχιστον συμβουλεύουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

ΜΥΘΟΣ 2: Το ζεστό γάλα βοηθά στον καλύτερο ύπνο
Πραγματικότητα: Η κατανάλωση γάλακτος πριν τον ύπνο έχει προμοταριστεί κυρίως από εταιρείες γαλακτοκομικών. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι το γάλα μας βοηθάει να κοιμηθούμε πιο εύκολα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας που έκανε σχετική έρευνα. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε δεν είναι αρκετό στο γάλα ώστε να βοηθά κάποιον να κοιμηθεί.

Μύθος 3: Το τυρί προκαλεί εφιάλτες
Πραγματικότητα: Αν και οι άνθρωποι κατηγορούν συχνά το τυρί για τα κακά τους όνειρα, η διατροφολόγος Joy Dubost αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λακτόζη ενδέχεται να έχουν πρόβλημα με τον ύπνο αν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα πριν πέσουν στο κρεβάτι λόγω αερίων, φουσκώματος ή κράμπας στην κοιλιά -αλλά όχι εφιάλτες.

Μύθος 4: Ο σύντομος απογευματινός ύπνος δυσκολεύει τον βραδινό
Πραγματικότητα: Μερικοί πιστεύουν ότι ο σύντομος ύπνος το μεσημέρι κάνει κακό στον βραδινό ύπνο. Όμως η αλήθεια είναι ότι η απογευματινή ανάπαυση δεν διαταράσσει την ικανότητα να σας παίρνει ο ύπνος στο βράδυ. Στην πραγματικότητα, το βιολογικό μας ρολόι είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε να χρειαζόμαστε έναν 20λεπτο απογευματινό ύπνο. Προσοχή όμως, γιατί ο ύπνος πέραν των 20 λεπτών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εισέλθουμε σε κατάσταση REM -τα βαθύτερα στάδια του ύπνου- και έτσι να δυσκολευτούμε αργότερα να ξεκουραστούμε επαρκώς.

Mύθος 5: Μόνο μερικοί άνθρωποι ονειρεύονται τη νύχτα
Πραγματικότητα: Σύμφωνα με ερευνητές, όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται κάθε βράδυ. Ο μέσος άνθρωπος μάλιστα ονειρεύεται τέσσερις έως έξι φορές τη νύχτα όταν μπαίνει σε κατάσταση REM, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν ονειρεύονται στην πραγματικότητα απλά δεν το θυμούνται.


 onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ