Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Όλες οι θεωρίες για το θάνατο του Μπρους Λι

Ήταν 20 Ιουλίου του 1973, όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπρους Λι πέθανε. Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, προκαλώντας σοκ σε όλο τον κόσμο.

Ο θρύλος των πολεμικών τεχνών «έφυγε» στο αποκορύφωμα της καριέρας του, μόλις σε ηλικία 33 χρόνων. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο γύριζε τη νέα του ταινία, «Θανάσιμο παιχνίδι».

Λίγο ότι είχε καταφέρει να είναι ένας ζωντανός θρύλος, λίγο ότι η επιτυχία και η δόξα του είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς, λίγο και ο τίτλος της ταινίας «Θανάσιμο παιχνίδι», δεν ήθελε πολύ, για να μην γίνει πιστευτή η επίσημη εκδοχή για τα αίτια του θανάτου του. Σύμφωνα με το ιατρικό πόρισμα, ο θάνατος του Μπρους Λι προήλθε από εγκεφαλικό οίδημα, μετά από αλλεργικό σοκ που υπέστη από φάρμακο για τον πονοκέφαλο, που του είχε χορηγήσει η ηθοποιός (και φερόμενη ως σύντροφός του) από το Χονγκ Κονγκ, Μπέτι Τινγκ.

Οι θεωρίες για την αιτία του θανάτου του, έδωσαν και πήραν. Και συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να γίνονται πιστευτές, ακόμη και σήμερα. Ας δούμε, ποιες είναι αυτές.




Τον σκότωσε η κινέζικη μαφία

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι η κινέζικη μαφία (γνωστή και ως Τριάδα-Triads) σκότωσε τον Μπρους Λι, επειδή εκείνος αρνήθηκε να του παρέχουν προστασία επί πληρωμής. Μάλιστα, λένε ότι λίγες εβδομάδες πριν το θάνατό του είχε τσακωθεί με τον αρχηγό της μαφίας.


Τον σκότωσαν οπαδοί των πολεμικών τεχνών

Τη δεκαετία του '70, οι πολεμικές τέχνες δεν διδάσκονταν έξω από τον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό και κοινότητες. Οι υποστηρικτές, λοιπόν, αυτής της θεωρίας, ισχυρίζονται ότι οι δάσκαλοι (ή και μαθητές του) του Kung Fu ήταν εξοργισμένοι μαζί του, επειδή δίδασκε τις τεχνικές και τα μυστικά των πολεμικών τεχνών στους δυτικούς. Έτσι, αποφάσισαν να τον σκοτώσουν, ως «τιμωρία» για την… προδοσία.


Τον σκότωσε η ιταλική μαφία

Η συγκεκριμένη θεωρία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Χονγκ Κονγκ, όπου μεγάλωσε ο Μπρους Λι. Σύμφωνα με αυτήν, εκείνος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις και τα σχέδια της ιταλικής μαφίας για το μέλλον του ως παραγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός. Αυτό εξόργισε τη μαφία κι έτσι, τον «έβγαλαν» από τη μέση.


Τον δηλητηρίασε η Μπέτι Τινγκ Πέι

Πρόκειται για την ηθοποιό από το Χονγκ Κονγκ, η οποία ήταν εκείνη που του χορήγησε το φάρμακο για τον πονοκέφαλο και στο διαμέρισμα της οποίας βρέθηκε νεκρός. Σύμφωνα με τη θεωρία, που είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής και πιο πιστευτή απ’ όλες, η Μπετι Τινγκ Πέι (φέρεται να είχαν ερωτική σχέση με τον Λι), χρησιμοποιήθηκε, από την Κινεζική μαφία για τη δολοφονία του. Μάλιστα, η ηθοποιός φέρεται να είχε τότε σχέση με τον αρχηγό της μαφίας, με τον οποίο ο Λι είχε έρθει σε σύγκρουση. Πάντως, η Τινγκ πριν λίγα χρόνια «έσπασε» τη σιωπή της και για πρώτη φορά παραδέχτηκε πόσο κακό και ψυχολογική πίεση της προκάλεσε η συγκεκριμένη θεωρία, που όσες προσπάθειες και αν κάνει, δε μπορεί να την ανατρέψει.


Τον σκότωσε μία ιερόδουλη

Η συγκεκριμένη θεωρία θέλει τον Λι να πήρε κάποιο αφροδισιακό χάπι, που τον έκανε βίαιο. Τότε, η ιερόδουλη με την οποία συνευρέθηκε, τον σκότωσε σε αυτοάμυνα.
Ωστόσο, κρίνοντας από την ταχύτητα, την ευελιξία και τη «μαεστρία» του στις πολεμικές τέχνες, είναι αμφίβολο ότι μια ιερόδουλη θα μπορούσε να τον σκοτώσει.


Η «κατάρα» των Λι

Τέλος, πολλοί πιστεύουν ότι την οικογένεια Λι την κυνηγάει μία κατάρα. Η ίδια κατάρα, που «σκότωσε» και τον γιο του Μπράντον Λι. Όπως είναι γνωστό, ο γιος του (ο οποίος ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα του) σκοτώθηκε από ένα όπλο, που ήταν γεμάτο (από απροσεξία του υπεύθυνου αντικειμένων της παραγωγής), στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, «Το κοράκι». Ο ξαφνικός και άδικος θάνατος του 28χρονου Μπράντον πυροδότησε ένα νέο γύρο συνωμοσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ