Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Τι λέει η ΝΔ για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, την Οικονομία, τις εκλογές και για το θέμα των δύο στρατιωτικών

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει τις εξελίξεις της επικαιρότητας:

A.Για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Όλα δείχνουν ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι πληροφορίες για ένα κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής προέρχονται από δημοσιεύματα, ανώνυμους «διπλωματικούς κύκλους» και απροσδιόριστες πηγές. Και σε αυτό το ζήτημα -όπως και για όλα τα άλλα- δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Από αυτά τα οποία είναι γνωστά, σε περίπτωση που πράγματι υπήρξε μία παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είναι προφανές ότι η Ελληνική Δημοκρατία έπρεπε να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα. Από εκεί και πέρα μακάρι να μην υπάρξει  περαιτέρω αδικαιολόγητη κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας και μακάρι επίσης να μην επιδιώξουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης αυτής της υπόθεσης με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι τουλάχιστον κωμικό να επιχειρείται από κυβερνητικούς παράγοντες να αποδοθεί στη δράση των Ρώσων διπλωματών η καθολική αποδοκιμασία της συμφωνίας που υπέγραψαν οι Τσίπρας και Ζάεφ. Ακόμη πιο φαιδρό είναι να ισχυρίζονται ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που μετείχαν και μετέχουν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν τάχα υποκινηθεί ή και… πληρωθεί από σκοτεινά ρωσικά συμφέροντα.

Β. Οικονομία

H κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους συνταξιούχους. Ψήφισε μόνη της να μειωθούν δύο φορές οι συντάξεις και συνεχίζει να δεσμεύεται σε αυτές τις μειώσεις όπως αποδεικνύει και η εγκύκλιος Χουλιαράκη. Όταν εντάθηκαν αυτές φήμες περί μη περικοπής των συντάξεων, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση των μειώσεων, προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να πάψει η Κυβερνητική υποκρισία. Η ΝΔ δεν ψήφισε ποτέ τις νέες περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019. Και παρ' όλες τις νέες υποσχέσεις της η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΝΔ να μην περικόψει τις συντάξεις αν όπως ισχυρίζεται αυτή είναι η πρόθεση της.

Κανείς δεν θεωρεί σήμερα -και σίγουρα δεν το θεωρεί η Νέα Δημοκρατία- ότι οι νέες περικοπές των συντάξεων είναι απαραίτητες. Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να να κοροϊδεύει τους συνταξιούχους. Οφείλει να τους πει την αλήθεια, εφόσον η έχει αναλάβει δεσμεύσεις οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες και εφόσον η Ελλάδα να οδηγηθεί τελικά στο απευκταίο σενάριο οι συντάξεις να κοπούν. Πρέπει εδώ και τώρα ο κ. Τσίπρας να ενημερώσει με εντιμότητα του συνταξιούχους, να γνωρίζουν τουλάχιστον τι τους περιμένει σε πέντε μήνες από σήμερα.

Κατ’ αρχήν οι πολλοί συνεπείς επιχειρηματίες, αυτοί που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβραβεύονται. Να μην αισθάνονται κορόιδα, αλλά να βλέπουν ότι η συνέπειά τους βρίσκει έμπρακτη αναγνώριση. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ανάγκη να προσεγγιστούν και εκείνοι που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, που πάλεψαν και δεν τα κατάφεραν, αλλά μπορούν να επιβιώσουν. Να δοθεί και σε αυτούς που σήμερα είναι χρεωμένοι και δεν βλέπουν πουθενά κανένα μέλλον, μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία, ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να τραβήξουν μπροστά. Και αυτή η δεύτερη ευκαιρία είναι μια δέσμευση της ΝΔ που θα τη δώσει σε επιχειρήσεις που πνίγονται σήμερα από τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν ανήκουν στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Γ. Για τις εκλογές

Όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Θα ήταν μάλιστα καλό για τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές πριν από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης διότι θα βρει και ένα βολικό άλλοθι να μην ανέβει στη βόρειο Ελλάδα.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και καιρό.  Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα στελέχη της δεν έχουν σταματήσει να γυρνούν όλη την Ελλάδα, να ακούν τους πολίτες, να συνομιλούν μαζί τους, με τους παραγωγικούς φορείς και με αυτό τον τρόπο να συνδιαμορφώνουν μαζί τους το πρόγραμμά  για την επόμενη μέρα. Κατά συνέπεια η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη. Και αύριο να γίνουν εκλογές η ΝΔ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας πραγματικά νέας διακυβέρνησης που χρειάζεται ο τόπος.
Είναι τουλάχιστον ειρωνικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε με ένα ακόμα βίντεο -μετά το ατυχέστατο βίντεο των Πρεσπών- να διαφημίσει την πρωτοβουλία του για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Για το ζήτημα αυτό έχει ήδη  τοποθετηθεί υπέρ της κατάτμησης από το 2004 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες πρέπει να σπάσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ευνοούν την απευθείας επικοινωνία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού με τους πολίτες. Κατά συνέπεια η ΝΔ είναι σε αυτή τη γραμμή εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Όμως η πρότασή της ΝΔ είχε συμπληρωθεί και με ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο ο κ. Τσίπρας επιμελώς απέκρυψε από το βίντεό του. Ποιο είναι αυτό: μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών να δοθεί επιτέλους τη δυνατότητα στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Ένα αίτημα το οποίο κατά γενική ομολογία είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες που κατοικούν εκτός των συνόρων τους να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες  να μην πει στο βίντεό του ούτε μια κουβέντα. Παρέπεμψε το θέμα σε κάποια επιτροπή, το παρέπεμψε στις καλένδες. Δεν πρόκειται να φέρει καμιά νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν στις επόμενες εκλογές. Και δεν θα το κάνει διότι προφανώς φοβάται την ετυμηγορία τους.

Δ. Για το θέμα των δύο στρατιωτικών

Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη αναβολή της δίκης και τις αλλεπάλληλες απορρίψεις των αιτήσεων αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τις μεθοδεύσεις και τις σκοπιμότητες της Άγκυρας. Κλυδωνήθηκε η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κ. Κουβέλη. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 στις 14 Μαρτίου, διαβεβαίωνε ότι «ο κ. Κοτζιάς έχει στείλει εμπειρογνώμονα Έλληνα», αφήνοντας να φανεί ότι έγινε δεκτός από την τουρκική πλευρά. Τώρα, τέσσερις μήνες από τότε, αποκαλύπτει ότι οι εμπειρογνώμονες «δεν έγιναν δεκτοί». Γιατί τόσο καιρό δημιουργούσαν λανθασμένες εντυπώσεις; Γιατί δεν έλεγαν τόσο καιρό την αλήθεια; Και γιατί την θυμήθηκαν τώρα; Σε κάθε περίπτωση εγείρεται ζήτημα αξιοπιστίας και συνέπειας, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την κυβέρνηση συνολικά. Και μάλιστα για ένα ζήτημα με σοβαρές ανθρώπινες και εθνικές διατάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ