Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Συνταξιοδότηση: 11 ερωτήσεις - απαντήσεις για όσους καταθέσουν αίτηση

Οδηγό με ερωτήσεις - απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση για τη συνταξιοδότησή τους εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ερωτήσεις - απαντήσεις σχετικά με το πώς και πού υποβάλλεται η αίτηση, τα δικαιολογητικά με τα οποία συνοδεύεται και το δικαίωμα παροχής προσωρινής σύνταξης. Παρ' όλα αυτά, αναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση της οριστικής σύνταξης καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν στην ουρά έως και 2 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που δίνει ο ΕΦΚΑ σε όσους ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση για σύνταξη είναι οι ακόλουθες:


* Πώς υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;

Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα από όλους τους ασφαλισμένους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet, ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισής τους. Στη συνέχεια, ο αιτών μπορεί να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησης. Παράλληλα, εξακολουθεί η διάθεση έντυπων αιτήσεων για όσους επιθυμούν να υποβάλουν την αίτηση σε έντυπη μορφή.


* Πού υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;

Στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία συντάξεων του τελευταίου φορέα στον οποίο είχατε ασφαλιστεί (για τους μισθωτούς αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας).


* Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλω μαζί με την αίτηση;

Αναφέρονται αναλυτικά στην αίτηση συνταξιοδότησης, ανάλογα και με τα πεδία της αίτησης που έχουν συμπληρωθεί.


* Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι την έχω συμπληρώσει σωστά;

Η ηλεκτρονική αίτηση έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσιτή σε όλους τους ασφαλισμένους. Εάν παρουσιαστεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα θα πρέπει να αποταθείτε στην υπηρεσία υποστήριξης (1555). Εάν επιλέξετε να συμπληρώσετε την έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον υπάλληλο της υπηρεσίας που θα παραλάβει την αίτησή σας.


* Ημουν ασφαλισμένος σε δύο φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.Ποιον αριθμό μητρώου πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση συνταξιοδότησης;

Τον αριθμό μητρώου του τελευταίου φορέα.


* Για ποιον λόγο θα πρέπει να προτιμήσω να συμπληρώσω την αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά;

Για να ενημερώνεστε όποτε επιθυμείτε σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διεκπεραίωσή της, χωρίς να επισκέπτεστε την υπηρεσία. Επιπλέον, δικαιούστε να λάβετε προσωρινή σύνταξη άμεσα, με ποσό που θα προσεγγίζει το ποσό της οριστικής σύνταξης (εγκύκλιος 4/2018).


* Πότε πρέπει να κατατεθούν τα δικαιολογητικά;

Θα πρέπει να κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν.


* Πόσος χρόνος απαιτείται για την έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης;

Εξαρτάται από τη σειρά προτεραιότητας, την πληρότητα των στοιχείων του συνταξιοδοτικού φακέλου και από τις απαραίτητες προσυνταξιοδοτικές διαδικασίες.


* Μπορώ να υποβάλω αίτημα να εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης άμεσα;

Στις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί για να ζητήσει να εξεταστεί η υπόθεσή του κατά προτεραιότητα εάν έχει παρέλθει 3μηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και μόνο για σοβαρό λόγο. Συγκεκριμένα, μπορεί να επικαλεστεί σημαντικό πρόβλημα υγείας που πιστοποιείται από γνωμάτευση σε ισχύ, ή ιδιαίτερα σοβαρούς οικονομικούς λόγους σε συνδυασμό με την οικογενειακή του κατάσταση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζεται, δεν έχει προϋποθέσεις να λάβει προσωρινή ή άλλη οριστική σύνταξη, και έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αξιολόγηση του αιτήματος γίνεται από τον αρμόδιο περιφερειακό διευθυντή.


* Δικαιούμαι προσωρινή σύνταξη;

Ναι, εκτός αν έχετε δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμείτε να σας χορηγηθεί ή εάν δεν έχετε τις νόμιμες προϋποθέσεις.


* Σε πόσο χρονικό διάστημα θα μου χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη;

Εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ