Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ενοικίαση αυτοκινήτου

Τέσσερα είναι τα στάδια ενοικίασης αυτοκινήτου. Η κράτηση, η παραλαβή, η χρήση και η παράδοση του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου Η κράτηση αυτοκινήτου

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ενοικίασης του αυτοκινήτου είναι το διαδίκτυο. Εδώ, θα πρέπει να τσεκάρουμε το αυτοκίνητο, την τιμή του, τις ημερομηνίες κ.α. Σαφώς, δεν φθάνει μόνο να βλέπουμε το αυτοκίνητο στο διαδίκτυο, αλλά να επιβεβαιώνουμε τηλεφωνικά τη πρόθεση μας – πχ υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει το αυτοκίνητο που βλέπουμε στο διαδίκτυο ή να μην ισχύει η τιμή ( σε πολλά sites ήσουν να έχουν παλαιούς τιμοκαταλόγους ενοικίασης ή και προσφορές που ίσως να μην ισχύουν).

Η παραλαβή του αυτοκινήτου

Κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου ελέγχουμε αν είναι όντως το αυτοκίνητο το οποίο είχαμε αρχικά συμφωνήσει. Δυστυχώς σε πολλά νησιά υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αυτοκίνητα που διαφημίζουν – ως κράχτες για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες – να μην υπάρχουν.


Πριν παραλάβουμε το αυτοκίνητο πρέπει να διαβάσουμε τους όρους. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στις ασφαλιστικές καλύψεις σε περίπτωση ατυχήματος. Τσεκάρουμε το αυτοκίνητο περιμετρικά για τυχόν χτυπήματα ή ζημιές, οι οποίες θα πρέπει να καταγραφούν στο συμφωνητικό με την εταιρεία ενοικιάσεων.

Η χρήση

Επειδή το οδικό δίκτυο στα νησιά δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση – χωματόδρομοι, αρκετές λακούβες κ.α - για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις διαδρομές. Επίσης, αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης αντιληφθείτε περίεργους θορύβους – πχ από τον κινητήρα ή τα αμορτισέρ – τότε θα πρέπει να επικοινωνήστε με την εταιρεία ενοικίασης.

Παράδοση

Ο οδηγός θα πρέπει να παραδώσει το αυτοκίνητο στην κατάσταση που το παρέλαβε. Θα πρέπει να σημειωθεί από τον υπάλληλο της εταιρείας ότι το όχημα είναι στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν κατά την παραλαβής, και σε καμία περίπτωση – μετά την απομάκρυνση του πελάτη – δεν αναγνωρίζεται εκ των υστέρων κάποια ζημιά.

Τα ψιλά γράμματα κάνουν τη διαφορά

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: Όλα τα πρόστιμα και διοικητικές ποινές που προέρχονται από υπαιτιότητα του οδηγού επιβαρύνουν πλήρως το μισθωτή.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΕΙΣ: Όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν μικτή ασφάλεια. Οι περισσότερες εταιρείες ορίζουν ένα χρηματικό ποσό απαλλαγής – πχ έως 500-600 ευρώ – ανάλογα με την εταιρεία, όπου το αυτοκίνητο δεν καλύπτεται για ζημιές που μπορεί να προκύψουν, όπως σε ένα μικρό τρακάρισμα, και επιβαρύνουν τον οδηγό για το ποσό που έχουν ορίσει με το συμφωνητικό. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, ο μισθωτής του ενοικιαζόμενου μπορεί να προβεί σε απομείωση του ποσού απαλλαγής με μια έξτρα ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα κάλυψης κλοπής ΙΧ.

Στην μικτή ασφάλεια οι οδηγοί αυτοκινήτων απαλλάσσονται για ζημιές του ενοικιαζομένου αυτοκινήτου από φωτιά, και είναι ασφαλισμένοι με αστική ευθύνη έναντι τρίτων για θάνατο, σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Οι περισσότερες εταιρείες δίνουν την δυνατότητα να ακυρωθεί μια κράτηση χωρίς επιβάρυνση αρκεί αυτό να γίνει σε ικανοποιητικό διάστημα πριν την καθορισμένη ημερομηνία παραλαβής του αυτοκινήτου. Είναι μάλιστα υποχρεωμένη να ενημερώνει σχετικά τον πελάτη την στιγμή της κράτησης για το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΛΛΑΓΗ ΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

Αν ο πελάτης θέλει να αλλάξει κάποιους όρους κατά την διάρκεια της μίσθωσης (π.χ. ημερομηνία ή τόπο επιστροφής, προσθήκη οδηγού κλπ) θα πρέπει να επικοινωνήσει με την εταιρεία και να πάρει την έγκρισή της. Κάθε αλλαγή, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει ανάλογα το ποσό της τελικής χρέωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ