Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Οι δώδεκα μνηστήρες στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν

Με ενάμιση σχεδόν χρόνο να απομένει μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου του 2019 που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, οι 12 βασικοί υποψήφιοι που εποφθαλμιούν τον επίζηλο θώκο τελούν ήδη σε... "προεκλογικό" -τρόπον τινά- mood.

Όπως σημειώνει το Politico, και με δεδομένη την απουσία του Γιούνκερ που δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, "υπάρχουν ήδη κάποια αδιαφιλονίκητα φαβορί, αλλά όχι φυσικά ακόμη ένας υποψήφιος πάνω στον οποίο θα μπορούσε κάποιος να... ποντάρει τα λεφτά του. Κι ας μην ξεχνάμε, πως τέτοια εποχή, κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, κανείς δεν θα πόνταρε στην επικράτηση του νυν προέδρου Γιούνκερ". Πάντως, ο Γάλλος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, φαίνεται να πρωταγωνιστεί στην ανάληψη της προεδρίας.

Θα είναι, άλλωστε, η δεύτερη φορά που ο επικεφαλής της Κομισιόν θα προκύψει από την διαδικασία των Spitzenkandidaten (γερμανιστί «κορυφαίων υποψηφίων») -η πρώτη ήταν κατά την εκλογή Γιούνκερ το 2014.

Αυτή η διαδικασία προβλέπει ότι όλες οι πολιτικές ομάδες θα υποδείξουν τον δικό τους υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν μετά από επιλογή εντός των πολιτικών κομμάτων.

Σε γενικές γραμμές υποψήφιος της πολιτικής ομάδας που θα εκλέξει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι ο Πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν.

Ωστόσο, οι επικριτές υπογραμμίζουν ότι το εν λόγω σύστημα έχει πολιτικοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα αποτελεί ζήτημα που διακυβεύει ανησυχίες για την εθνική κυριαρχία έναντι των Βρυξελλών.

«Το 2014 υπήρξε κάποια απογοήτευση σε αρκετές πρωτεύουσες για το γεγονός ότι η διαδικασία που οδήγησε στον διορισμό του κ. Γιούνκερ δεν ήταν αρκετά διαφανής», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ένας επιπρόσθετος φόβος αφορά στο γεγονός ότι αν οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες κερδίσουν τις επόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν υποψήφιο, όπως την Μαρίν Λε Πεν ή τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές επιμένουν ότι το σύστημα αντιτίθεται στην αύξηση των ευρωσκεπτικιστών, αναδεικνύοντας την ΕΕ ως το πιο δημοκρατικό θεσμό, δεδομένου ότι αφορά άμεσα το Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σχετικά πως η επιλογή του Προέδρου της Κομισιόν μέσω της μεθόδου Spitzenkandidaten που χρησιμοποιήθηκε το 2014 αποτελεί ορόσημο για μια πιο δημοκρατική και πιο πολιτική Ευρώπη: “πρέπει να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσεγγίσουμε την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα με τους πολίτες της και να τους εμπλέξουμε στις αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους”, δήλωσε ο Α.Ταγιάνι.

Ποιοι είναι οι 12 υποψήφιοι

Μισέλ Μπαρνιέ: ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ διόρισε πέρσι τον Μπαρνιέ στη θέση του επικεφαλής διαπραγματευτή, υπεύθυνου για την προετοιμασία και τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο Μπαρνιέ έχει επίσης διατελέσει Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αντόνιο Ταγιάνι: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο τρίτος Ιταλός, μετά τον Μάριο Ντράγκι και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ο οποίος κατακτά σημαντική θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο Ταγιάνι πήρε πτυχίο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, προτίμησε όμως να σταδιοδρομήσει στον χώρο της δημοσιογραφίας. Μετά τη σύντομη παρουσία του στο ραδιόφωνο της δημόσιας RAI, εντάχθηκε στο γραφείο της Ρώμης της κεντροδεξιάς εφημερίδας Il Giornale, που εξέδιδε και διηύθυνε στο Μιλάνο ο γνωστός και στην Ελλάδα δημοσιογράφος Ίντρο Μοντανέλι.

Έντα Κένι: ο τέως πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από τις 9 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2017 είναι αυτή τη στιγμή το μέλος της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας με την μεγαλύτερη παρουσία στην Κάτω Βουλή, γεγονός για το οποίο του δόθηκε ο ανεπίσημος τίτλος του Πατέρα της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας

Γίρκι Κατάινεν: ο Φινλανδός πολιτικός φιλοδοξεί να κάνει το "βήμα παραπάνω" στην πολιτική του καριέρα, καθώς σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Αλεξάντερ Στουμπ: ο δεύτερος Φινλανδός της λίστας, είναι πρώην Πρωθυπουργός στη χώρα του και νυν αντιπρόεδρος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο Στουμπ έχει επίσης διατελέσει Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εμπορίου και Ευρώπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτός από την θέση του προέδρου της Κομισιόν, "καλοβλέπει" επίσης και την θέση του νυν γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν λήξει η θητεία του το 2020, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί έτσι σε πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Συμμαχίας.

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε: επίτροπος της ΕΕ που διατέλεσε πρόεδρος της Λιθουανίας το 2009 και το 2014, ενώ στο παρελθόν υπηρέτησε στη χώρα της κι ως υπουργός Οικονομικών.

Φεντερίκα Μογκερίνι: η Ιταλίδα πολιτικός επί του παρόντος κατέχει το αξίωμα της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας -ταυτόχρονα είναι και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κριστίν Λαγκάρντ: η Γαλλίδα πολιτικός είναι Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ από το 2011. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας (από το 2007 ως τις 29 Ιουνίου 2011), υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και υπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Γκι Φερχόφστατ: τέως πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 ως το 2008, είναι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, ενώ από το 2009 ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αυτή που ρυθμίζει την εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη. Ο βρετανικός «Guardian» είχε πρόσφατα περιγράψει τη Βεστάγκερ ως «μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι Βρυξέλλες, όταν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, έχουν δύναμη». Η Βεστάγκερ, μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Κοινωνικών Φιλελευθέρων της Δανίας, διορίστηκε επίτροπος Ανταγωνισμού ύστερα από μια λαμπρή σταδιοδρομία στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Ματέο Ρέντσι: ο 56ος πρωθυπουργός της Ιταλίας, από το Φεβρουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016, εχει εκλεγεί, επίσης, δήμαρχος της Φλωρεντίας το 2009. Μετά την ήττα του κόμματος του τις πρόσφατες εκλογές στην χώρα του, υπέβαλε την παραίτηση του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ