Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Τσουχτεροί» φόροι για… ανείσπρακτα εισοδήματα από ακίνητα – Πως δεν θα πέσετε στην «παγίδα»

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για μια ακόμα χρονιά η φορολογική δήλωση για όσους έχουν ακίνητα, είτε να νοικιάζουν είτε τα παραχωρούν δωρεάν ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει ακόμα και για την περίπτωση που ο ένοικος δεν καταβάλει κανονικά το μίσθωμα.

Όπως δημοσίευσε και η Καθημερινή και ο συνάδελφος Προκόπης Χατζηνικολάου, ειδικό έντυπο πρέπει να συμπληρώσουν οσοι φορολογούμενοι εισέπραξαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα από ενοίκια ή παραχώρησαν δωρεάν κάποιο ακίνητό τους ή χρησιμοποίησαν ως επαγγελματική στέγη ιδιόκτητη κατοικία, ή έχουν κενό ακίνητο.

Αυτό το έντυπο είναι το E2, και θα πρέπει να υποβληθεί πριν την φορολογική δήλωση. Σημειώνεται ότι το εισόδημα που θα δηλωθεί στο έντυπο Ε2 στη συνέχεια πρέπει να μεταφερθεί στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Πως φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα:
• 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ.

• 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ.

• 45% για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι εισπράττουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν έως 10%.

Πρόβλεψη για μη καταβολή μισθωμάτων
Η κρίση, κυρίως, έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση ή ακόμη και στη μη καταβολή των μισθωμάτων στον ιδιοκτήτη.

Οι τελευταίοι, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση για τα ανείσπρακτα ενοίκια, θα πρέπει πριν από την υποβολή της φορολογική δήλωσης να έχουν:

• Εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

• Καταθέσει στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Πως θα δηλώνονται τα ανείσπρακτα νοίκια στην το Ε2
• Στήλη 13: Συμπληρώνονται τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιου­σίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε στο φορολογικό έτος 2017 θα μεταφερθεί στον κωδικό 103 της δήλωσης Ε1.

• Στήλη 16: Συμπληρώνονται τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ