Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Γιατί τα θύματα βιασμού δεν αντιστέκονται;

Τα θύματα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, πολλές φορές στη διάρκεια της ανάκρισης, αλλά και στο δικαστήριο δέχονται την εξωφρενική ερώτηση γιατί δεν αντέδρασαν την ώρα της κακοποίησης.
Έχει καταγραφεί σε υπόθεση ακόμα και αθώωση του κατηγορουμένου, επειδή το θύμα δεν αντέδρασε και οι δικαστές, έκριναν ότι είχε τη συγκατάθεσή της.

Η Κλινική για Θύματα Βιασμού στην Στοκχόλμη, πραγματοποίησε μια έρευνα με μεγάλο δείγμα κακοποιημενων γυναικών, με σημαντική λεπτομέρεια που παίζει σπουδαίο ρόλο στην έρευνα, ότι τα θύματα ερωτήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κακοποίηση, πριν προλάβει ο εγκέφαλος και σβήσει ή αλλάξει κάποιες μνήμες.

Το αποτέλεσμα εξηγεί το φαινόμενο που πολλά θύματα δεν αντιδρούν την ώρα της επίθεσης. Είχε παρατηρηθεί και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στρατιώτες δεχόμενοι επίθεση, λόγω του φρικιαστικού θεάματος που αντίκριζαν, δεν αντιδρούσαν, ούτε αμύνονταν.

Το ίδιο συμβαίνει και στο ζωικό βασίλειο όπου το θήραμα, όταν καταλάβει ότι δεν έχει κάποιο αμυντικό μηχανισμό για να βοηθηθεί, απλά παραδίδεται. Με λίγα λόγια το κορμί του θύματος που δέχεται την επίθεση παραλύει, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί ούτε καν να παράγει ήχο.

Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι όσες γυναίκες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν, υποφέρουν από μετατραυματική κατάθλιψη και κατηγορούν τον ευατό τους.

Αυτή η έρευνα θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω ψυχολογική βοήθεια στα κακοποιημένα άτομα, καθώς και σε δικαστικές πλάνες του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ