Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η υπόθεση Novartis - Ραντεβού στις εκλογές δίνει ο Κυριάκος

O Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μιλήσει για… πολιτικές ευθύνες, υποσχόμενος στοιχεία για την υπόθεση στο… μέλλον - Πλήρη διαλεύκανση και όχι πολιτικό σόου λάσπης στην επιτροπή ζητούν οι εμπλεκόμενοι

Τις νέες συνθήκες ολοκληρωτικού πολιτικού πολέμου, που εισάγει η υπόθεση Novartis, επιβεβαίωσε η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία έκανε δεκτή τα ξημερώματα της Πέμπτης και μετά από σφοδρή αντιπαράθεση με απειλές και βαριές εκφράσεις, την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή εγκαινιάζει ένα νέο, πρωτόγνωρης σύγκρουσης, πολιτικό κύκλο, που φαίνεται ότι θα κλείσει μόνο με τις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου έδωσε ραντεβού η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, προκειμένου να λυθούν οριστικά οι λογαριασμοί.
Ουσιαστικά η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν επιτρέπει καμία άλλη προσέγγιση, παρά μόνον τη μάχη μέχρις εσχάτων. Η δε πολιτική ζωή εισέρχεται στον αστερισμό της ποινικοποίησης, με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού από την αντιπολίτευση αρχίζουν ήδη να ακούγονται φωνές για ειδικά δικαστήρια, τα οποία θα στραφούν εναντίον όσων πρωταγωνιστούν σήμερα στις πολιτικές διώξεις με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Έτσι κι αλλιώς το πολιτικό κλίμα γίνεται βαρύ με δεδομένη πια την αδυναμία οποιασδήποτε συνεννόησης σε οποιοδήποτε θέμα.

Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και η αντιπολίτευση επέμειναν στην άποψη περί σκευωρίας, ενώ δεν έλειψαν τα μηνύματα – ιδίως από τον Αντώνη Σαμαρά,  τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο – ότι οι αυτουργοί όλης αυτής της ιστορίας θα λογοδοτήσουν στο μέλλον, προφανώς μετά από τις εκλογές, εφόσον ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο πεδίο της αντιπαράθεσης, όπως διαφάνηκε θα είναι πλέον η ίδια η προανακριτική επιτροπή, καθώς οι διωκόμενοι θέλουν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και έργο, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και διαμήνυσαν ότι θα αντιδράσουν εάν η κυβέρνηση απλώς τη χρησιμοποιήσει για ένα πολιτικό σόου και μετά επιστρέψει απλώς τη δικογραφία στη δικαιοσύνη, με μοναδικό σκοπό να μείνει η «λάσπη» στους πολιτικούς της αντιπάλους. Σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην ίσως της κυβέρνησης, που δεν έκανε γνωστές τις προθέσεις της, ζήτησαν να προσέλθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην επιτροπή να καταθέσουν όσα είπαν και στις εισαγγελικές αρχές.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έδειξε, μετά από το διαρκές σφυροκόπημα που δέχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία για τους χειρισμούς και τις επιδιώξεις της στην υπόθεση, να εστιάσει περισσότερο στις πολιτικές ευθύνες για όσα έγιναν στο χώρο του φαρμάκου την κρίσιμη περίοδο και λιγότερο να αναδείξει την όποια ποινική διάσταση, παρότι το αντικείμενο της προανακριτικής υποτίθεται ότι είναι ακριβώς η διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Ο πρωθυπουργός φάνηκε να είναι προσεκτικός για την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων, λέγοντας ότι είμαστε μόλις στην αρχή της έρευνας.

Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής φάνηκε να ρίχνει ήδη στην πυρά τους εμπλεκόμενους, καθώς αμφισβήτησε έμμεσα το τεκμήριο της αθωότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω ορισμένοι εμπλεκόμενοι, αν όχι όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους»!

Πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση είχε δεχθεί ομοβροντία κάθε είδους επικρίσεων και σφοδρών επιθέσεων από φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι κινήθηκαν στις ομιλίες τους σε υψηλούς τόνους.

Πριν τον πρωθυπουργό, αλλά και μετά από αυτόν, αρχηγοί της αντιπολίτευσης, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, επιτέθηκαν επίσης στην κυβέρνηση στην οποία χρέωσαν σκευωρία και προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων μέσω της υπόθεσης Novartis.

Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπήρξε σκάνδαλο, με την έννοια των αθέμιτων πρακτικών της εταιρίας και την εμπλοκή γιατρών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά όλοι διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους με τη διάσταση που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, επεμβαίνοντας στη δικαιοσύνη και εμπλέκοντας πολιτικά πρόσωπα.

«Θα τελειώσετε με εκλογές με μία κάλπη και όχι δέκα» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαπίστωσε ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Αντί να είμαστε ενωμένοι, με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Θέσατε σε αμφισβήτηση ακόμα και το δικό σας αφήγημα περί καθαρής εξόδου στις αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ