Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο, το πρωί ή το βράδυ;

Όταν μιλάμε για το καθημερινό μας ντους, άλλοι το κάνουν πρώτη δουλειά το πρωί και άλλοι πριν αποκοιμηθούν το βράδυ.

Κι αυτό γιατί στους πρωινούς τύπους τούς βοηθά να ξυπνήσουν, ενώ αντιθέτως στους βραδινούς να τους κολλήσει ευκολότερα ο ύπνος.

Ο νεοϋορκέζος δερματολόγος όμως, Samer Jaber, μας ξεκαθαρίζει τα οφέλη και των δυο τους ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Για το βραδινό ντους, μας λέει πως ενδείκνυται γιατί έτσι απαλλάσσεσαι από τη βρομιά της ημέρας: «Αν είσαι έξω όλη μέρα ιδρωμένος ή γυμνάζεσαι, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μπάνιο πριν πας στο κρεβάτι». Έτσι διώχνουμε από πάνω μας όλους τους αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η γύρη, που επιβαρύνουν το δέρμα μας.

Την ίδια ώρα, το βραδινό ντους μας χαλαρώνει πράγματι, κάνοντας τον ύπνο ευκολότερο. Υποδεικνύει όμως πως πρέπει να πλενόμαστε τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν πάμε στο κρεβάτι μας, ώστε να προσαρμοστεί ξανά το σώμα στη θερμοκρασία δωματίου.

Και βέβαια λειτουργεί και ως χαλαρωτικό, αποτινάζοντας το καθημερινό άγχος και μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης. Ότι το βραδινό μπάνιο βοηθά πολύ στην καταπολέμηση του άγχους το υποδεικνύουν και πλήθος ερευνών.

Τέλος, το βραδινό μπάνιο λειτουργεί ευεργετικά και ως προς το δέρμα μας, καθώς το δέρμα αναγεννιέται το βράδυ και πρέπει υποχρεωτικά να παραμένει καθαρό. Αν δεν κάνετε μπάνιο, μας συμβουλεύει ο Jaber, τότε πρέπει υποχρεωτικά να πλένετε καλά το πρόσωπό σας, ώστε να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα και να δείχνετε πιο λαμπεροί το πρωί.

Από την άλλη, το πρωινό μπάνιο βοηθά πολύ τη δημιουργικότητα. Αυτό είχε υποδείξει και μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία κατέληξε ότι όσοι κάνουν πιεστικές ή αγχωτικές εργασίες, θα επωφεληθούν πολύ από το πρωινό ντους. Και είναι πάλι η κορτιζόλη αυτή που τα κάνει όλα, επιλέγουμε απλώς πότε θέλουμε να μειώσουμε τα επίπεδά της και να νιώσουμε ξαλαφρωμένοι από το άγχος, το πρωί ή το βράδυ.

Και ποιο είναι τελικά το καλύτερο; Με βάση τη γνώμη των ειδικών και τις μελέτες, το νυχτερινό μπάνιο έχει περισσότερα οφέλη, καθώς έτσι καταλαγιάζεις έπειτα από μια κουραστική μέρα και προετοιμάζεσαι καλύτερα για την επόμενη. Αν όμως δεν είστε πρωινοί τύποι, τότε ένα πρωινό ντους ενδείκνυται.

Όλοι πάντως συμβουλεύουν να μην κάνουμε δύο μπάνια τη μέρα και να μην είναι ποτέ καυτό το νερό, απλώς χλιαρό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ