Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Γονείς προσοχή! Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία των παιδιών σας

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τα παιδικά παιχνίδια φαντάζουν ως ένα είδος πολυτελείας.

'Έτσι λοιπόν, προκειμένου να περιορίσουν τα περιττά έξοδα και να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, πολλοί γονείς αναγκάζονται να δανειστούν παιχνίδια από φίλους και συγγενείς που τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όμως, τα μεταχειρισμένα παιχνίδια ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρό κίνδυνο στην υγεία των μικρών παιδιών.
Τα παλιά τουβλάκια τύπου Lego, οι χρησιμοποιημένες κούκλες ή τα μεταχειρισμένα αυτοκινητάκια, δεν πληρούν τις σύγχρονες οδηγίες ασφαλείας για τα παιχνίδια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science and Technology.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Plymouth ανέλυσαν 200 χρησιμοποιημένα πλαστικά παιχνίδια που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια, παιδικούς σταθμούς και καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών σε ολόκληρη τη νοτιοδυτική Αγγλία.

Σε πολλά από τα παιχνίδια αυτά, εντοπίστηκαν, υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων στοιχείων, όπως το βάριο, ο μόλυβδος, το βρώμιο, το κάδμιο, το χρώμιο και το σελήνιο. Το συγκλονιστικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά, ήταν σε μέγεθος και σε σχήμα όπου μπορούσαν να μασηθούν από μικρά παιδιά.

Αυτά τα στοιχεία είναι τοξικά για τα παιδιά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία τους σε μακροχρόνια περίοδο.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Andrew Turner, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια είναι μια ελκυστική επιλογή για τις οικογένειες γιατί μπορούν να κληρονομηθούν απευθείας από φίλους ή συγγενείς ή να αποκτηθούν φτηνά και εύκολα από καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη, ή το διαδίκτυο», αλλά παρ' όλα αυτά πρόσθεσε:

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των δυνητικών κινδύνων που συνδέονται με τα μικρά και έντονα χρωματιστά παλιά πλαστικά παιχνίδια ή εξαρτήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ