Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Οι τέσσερις τύποι πότη: Εσύ σε ποιον ανήκεις;

Αν και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους πίνει κανείς, οι επιστήμονες έχουν σχηματίσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που εξηγεί τα κίνητρα πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ.
Σύμφωνα με αυτό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Conversation, πίνουμε γιατί περιμένουμε ότι είτε θα αυξήσει τα θετικά μας συναισθήματα είτε θα μειώσει τα αρνητικά μας συναισθήματα. Επίσης, τα κίνητρα συνδέονται με εσωτερικές ανταμοιβές, όπως η ενίσχυση των προσωπικών συναισθημάτων ή εξωτερικές ανταμοιβές όπως η κοινωνική έγκριση.

Σύμφωνα με το μοντέλο, λοιπόν, υπάρχουν τέσσερις τύποι πότη:

1. Πίνεις σε κοινωνικές περιστάσεις
Το λεγόμενο social drinking είναι ο πιο συχνός τύπος πότη και αναφέρεται σε εκείνους που πίνουν για να μεγιστοποιήσουν τη διασκέδαση με τους φίλους τους ή για να γιορτάσουν κάτι. Συνήθως το συγκεκριμένο κίνητρο συνδέεται με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

2. Πίνεις γιατί πίνουν οι άλλοι
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είσαι συνήθως ο τύπος που τριγυρνά με ένα ποτήρι στο χέρι για ώρες, ώστε να νιώθεις ότι «ταιριάζεις». Πιθανότατα πίνεις λιγότερο κι από τους κοινωνικούς πότες.


3. Πίνεις για ενίσχυση της ψυχικής σου κατάστασης
Αυτός ο τύπος μοιάζει πολύ με τον τύπο του κοινωνικού πότη, αλλά με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση η προσωπικότητα του ατόμου είναι εξωστρεφής, αυθόρμητη κι επιθετική. Επίσης, τις περισσότερες περιπτώσεις αφορά άνδρες. Το κίνητρο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλά να περάσεις καλά, αλλά να μεθύσεις και γενικά να βρεθείς σε ακραίες καταστάσεις.

4. Πίνεις για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου
Σε αυτή την περίπτωση ο πότης χρησιμοποιεί το αλκοόλ για να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα, που σχετίζονται με πραγματικά ή μη προβλήματα της ζωής του. Αυτός ο τύπος πότη συχνά συνδέεται με διαταραχές άγχους και κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ