Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Σαρακατσαναίοι, πορεία και προοπτική στον χώρο και τον χρόνο

Μία εκδήλωση –δείγμα ανατάσεως του Ελληνισμού καθώς  και αυτοσυνειδησίας…
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων παρουσιάζει με την μορφή καλαίσθητων και χρήσιμων οδηγών πορείας και προοπτικής τον τόμο των Πρακτικών του 3ου ΔιεθνούςΕπιστημονικού Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων με θέμα «Σαρακατσαναίοι Πορεία και Προοπτική Στον Χώρο και Στον Χρόνο».
Μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου υπηρετείται το επιβαλλόμενο χρέος για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σαρακατσαναίων.Είναι πολύτιμη η γνώση και τα διαχρονικά νοήματα που αναδεικνύονται από τις εργασίες των εισηγητών.Προέκυψαν οι αποδείξεις ότι η Επιστημονική Σαρακατσάνικη  Κοινότητα ασχολείται, εμβαθύνει και αναγνωρίζει την προσφορά των Σαρακατσαναίων στον εθνικό γίγνεσθαι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου  2017  στις 19:00  μ.μ., στην Εταιρεία  Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4 στην Θεσσαλονίκη).

Tην εκδήλωση θα   χαιρετίσουν, ο κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων  Σαρακατσαναίων, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  κκ  Άνθιμος, καθώς  και ο κ. Γεώργιος Καρατάσιος τ. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., ο οποίος θα αναφερθεί στην παιδαγωγική αξία των πρακτικών του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων για τις γενιές.

Την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο  Δημοσιογράφος κ. Δόκαλης Χρήστος από το γραφείο επικοινωνίας Αγιορείτικης Εστίας.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι κύριοι:
Γεώργιος Δ. Καψάλης.Επιμελητής  της έκδοσης.Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων . Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογικού Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε.
Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου.Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης.Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ανδρέας Μιχαήλος. Δικηγόρος. Τα Σ’ ναφικά δικαστήρια ως πρώιμη μορφή Διαιτησίας-Διαμεσολάβησης.

Ακολούθως ηθεατρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων  Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου, «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»,θα παρουσιάσει δρώμενο σχετικό με τα Τσελιγκάτα, την Αλληλεγγύη και τα σ΄ ναφικά Δικαστήρια, σε κείμενα και διαλόγους τωνΓιαννιώτη Θεόδωρου (πρώην πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. ) και Καρυώτη Αθανάσιου,(ταμία της Π.Ο.Σ.Σ.), ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο χοροδιδάσκαλος  κ. Γεώργιος Μπούρας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.e-sarakatsanos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ