Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Εντολή για 24.750 φοροελέγχους το 2018

Τις «φρέσκες» φορολογικές υποθέσεις θα κυνηγήσουν το 2018 οι φοροελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στόχος είναι να γίνουν 24.750 έλεγχοι σε υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και πενταετίας.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έστειλαν οριστικά στο αρχείο χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, ο ελεγκτικός μηχανισμός στρέφεται πλέον στις υποθέσεις των τελευταίων ετών που αφορούν τη χρήση του 2012 και μετά.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή να διενεργηθούν το νέο έτος, 24.750 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ) και τις Δ.Ο.Υ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Οι έλεγχοι «τρέχουν» με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος διασταυρώσεων το οποίο «σκανάρει» σε χρόνο-εξπρές τις τραπεζικές κινήσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στην εφορία. Το σύστημα ξεχωρίζοντας τις πρωτογενείς καταθέσεις από λοιπές κινήσεις μπορεί να διασταυρώνει σε ελάχιστο χρόνο τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων με τα αντίστοιχα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους. Η διασταύρωση γίνεται αυτόματα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου εντοπίζονται οι υποθέσεις που έχουν ενδιαφέρον για πλήρη έλεγχο.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ