Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Έρευνες 2017

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη 

Νέα Υόρκη, Βόννη, Πεκίνο: Ένα έτος παρήλθε αλλά άφησε ισχυρό αποτύπωμα όχι μόνο σε έρευνες που αφορούν καινοτόμες θεραπείες αλλά και στον τομέα της πρόληψης.

Ένα έτος παρήλθε αλλά άφησε ισχυρό αποτύπωμα όχι μόνο σε έρευνες που αφορούν καινοτόμες θεραπείες αλλά και θέματα πρόληψης.

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες και δεδομένα που έκαναν την διαφορά κατά το 2017:

Φεβρουάριος 2017, Καναδάς: Οι πάσχοντες από ψωρίαση με αρθρίτιδα πρέπει να ευρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην πανεπιστημιακή κλινική του Τορόντο (Eder L. και συν.).

Απρίλιος 2017, ΗΠΑ: Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Am J Epidemiol.( 2017;185-3:194-202) 12,6% του πληθυσμού στις ΗΠΑ πάσχει από σιωπηλή υπέρταση. Η σιωπηλή υπέρταση συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, αυξημένο κίνδυνο καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων και εντοπίζεται μόνο κατά την διάρκεια της 24ωρης καταγραφής της πίεσης (holter πιέσεως) ενώ οι μετρήσεις της πίεσης στο ιατρείο ευρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων με αποτέλεσμα να υπάρχει, λανθασμένα, εφησυχασμός. Οι ερευνητές Y. Claire Wang και συν. χρησιμοποίησαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES; 2005–2010; n = 9,316) και από τη Masked Hypertension Study.

Μάιος 2017, Δανία: Σύμφωνα με δανέζικη μελέτη που περιέλαβε 55.502 άτομα 50-64 ετών η τακτική κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής κολπικής μαρμαρυγής.

Ιούλιος 2017, ΗΠΑ: Σύμφωνα με έρευνα των Neil Mehta- Mikko Myrskylä και συνεργατών από το Πανεπιστήμιο του Michigan και το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών της Γερμανίας, τρεις μόνο υγιεινές συνήθειες η αποχή από το κάπνισμα, η διατήρηση δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 29,9 kg / m 2 και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (λιγότερο από 14 ποτά την εβδομάδα στους άνδρες και λιγότερο από 7 ποτά αντίστοιχα στις γυναίκες) δίνει επτά χρόνια ζωής. Η έρευνα περιέλαβε 15.000 Αμερικανούς ηλικίας 50 έως 89 ετών και δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό Health Affairs.

Οκτώβριος 2017 (20-24 Οκτωβρίου), ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, , Walter E. Washington Convention Center, Ετήσια διάσκεψη για τη μελέτη του ήπατος: Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ αποτελεί νέα μάστιγα που απειλεί να καταστρέψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Δυστυχώς η βλαπτικότητα της λιπώδους διήθησης υποτιμάται τόσο από ιατρούς όσο και από το κοινό παρά το γεγονός ότι με βάση νεότερες μελέτες οι πάσχοντες κινδυνεύουν από κίρρωση ήπατος, από καρκινώματα ήπατος, πρόωρο θάνατο μη ηπατικής αιτιολογίας, αυξημένη πιθανότητα εμφραγμάτων, αυξημένη πιθανότητα προσβολής από μη ηπατικά νεοπλάσματα.

Ο αριθμός των ατόμων με λιπώδη διήθηση που ευρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 55,4% μέχρι το 2030. Η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο είναι παράγοντες που εμπλέκονται στην παθογένεια του συνδρόμου.

Νοέμβριος 2017, ΗΠΑ: Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) το 40% των νέων καρκίνων οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Κατά σειρά επικινδυνότητας οι πιο σημαντικοί είναι το κάπνισμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η καθιστική ζωή. Το κάπνισμα αποτελεί μακράν από τους υπόλοιπους τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου με βάση τη μελέτη. Ευθύνεται για το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο ενώ ο δεύτερος επικίνδυνος παράγοντας, το υπερβολικό σωματικό βάρος για το 6,5%.

Δεκέμβριος 2017, ΗΠΑ: Η American Heart Association και το Αμερικανικό Κολέγιο καρδιολόγων αλλάζουν τον ορισμό της υπέρτασης και προκαλούν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες των καρδιολόγων υπέρταση έχουμε όταν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη ή ίση από 130 mm Hg, η διαστολική ≥80 mm Hg και συνιστάται επιθετική φαρμακολογική αντιμετώπιση σε ασθενείς με 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο > 10%, όπως υπολογίζεται με ειδικούς αλγορίθμους ενώ τα κλασσικά όρια για την υπέρταση είναι για τη συστολική αρτηριακή πίεση SBP ≥140 mm Hg και για την διαστολική πίεση DBP ≥90 mm Hg. Επειδή η σύσταση βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη SPRINT, η οποία περιέλαβε μόνο άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (9.361 άτομα) για τα οποία το μέσο διάστημα παρακολούθησης ήταν μόνο 3.26 έτη, η αλλαγή των συστάσεων για την αρτηριακή πίεση θεωρήθηκε πρώιμη από αρκετά μέλη της ιατρικής κοινότητας που ζητούν περισσότερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες.

Βιβλιογραφικές παραπομπές για τις μελέτες στο https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ