Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Οι καπνιστές όχι μόνο πεθαίνουν νεότεροι, αλλά δείχνουν και πιο γερασμένοι

Το γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Μόνο που τώρα φαίνεται πως το τσιγάρο δεν προκαλεί βλάβες μόνο στο εσωτερικό μας, αλλά και στην εξωτερική εμφάνιση, κάνοντας τον καπνιστή να δείχνει μεγαλύτερος ηλικιακά απ’ όσο είναι.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε λοιπόν στο περιοδικό «Plastic And Reconstructive Surgery» συγκρίνει φωτογραφίες 79 πανομοιότυπων διδύμων, με τον έναν να μην έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του και τον άλλο να καπνίζει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.



Οι ερευνητές απομόνωσαν μάλιστα τις επιδράσεις του καπνίσματος, σταθμίζοντας τους άλλους παράγοντες πρόωρης γήρανσης, όπως την κατανάλωση αλκοόλ, την ηλιοθεραπεία και το εργασιακό στρες.



Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά κατά των καπνιστών, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις παρουσιάζουν σημάδια που συνδέονται με το γήρας. Ο δρ Bahman Guyuron, βασικός ερευνητής του άρθρου, συνέκρινε κατόπιν την εξωτερική εικόνα διδύμων που κάπνιζαν αμφότεροι, ο ένας όμως για σημαντικά περισσότερο διάστημα από τον άλλο.



Και βρήκε πως όσοι κάπνιζαν για μικρότερο χρονικό διάστημα παρουσίαζαν λιγότερα σημάδια γήρανσης. Αν δεν μπορεί λοιπόν ο καπνιστής να ξανακερδίσει τον χαμένο χρόνο, μπορεί τουλάχιστον να αποτρέψει την περαιτέρω γήρανση.



Φτάνει να το θελήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ