Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η Κρίση στις Οδοντιατρικές Σχολές: 4 Μύθοι και αλήθειες

Ανακοίνωση μελών Δ.Ε.Π. Οδοντιατρικών Σχολών Α.Π.Θ.:
Η κλιμακούμενη οικονομική κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο στη λειτουργία των δημόσιων Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των Οδοντιατρικών Σχολών Α.Π.Θ. και ΕΚΠΑ της χώρας μας. Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας στην ιστοσελίδα του, σε σχέση με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας επί 2 μήνες, με τις οποίες διεκδικούμε την επίλυση των μακροχρόνιων οξύτατων προβλημάτων που δυσχεραίνουν και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της Οδοντιατρικής εκπαίδευσης.
Tα τελευταία χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω, λόγω της παραπληροφόρησης που κάνει το μαύρο άσπρο. Για να αποκατασταθεί λοιπόν η αλήθεια σχετικά με την κρίση στις Οδοντιατρικές Σχολές παραθέτουμε τους παρακάτω μύθους και αλήθειες:

1) Μύθος: Τα έξοδα για τις εκπαιδευτικές και κλινικές ανάγκες και ο προϋπολογισμός της Οδοντιατρικής Σχολής καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση.

Αλήθεια: Η οικονομική αυτοτέλεια και η λειτουργία της Σχολής βασίζεται κυρίως σε ιδίους πόρους, που προέρχονται από την παροχή Οδοντιατρικών θεραπευτικών εργασιών σε ασθενείς κατά την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή κλινική άσκηση των φοιτητών υπό την συνεχή επίβλεψη των μελών Δ.Ε.Π. (Καθηγητών και Λεκτόρων). Σημειωτέον ότι τα μέλη Δ.Ε.Π. δεν ελάμβαναν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, την πρόσθετη αμοιβή που δικαιούνταν για την διδασκαλία τους (σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4485/2017) στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος. Επιπροσθέτως, οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι έχουν υποστεί αντισυνταγματική-σύμφωνα με το ΣτΕ- περικοπή των μισθών τους. Έτσι, συνεισφέρουν καθοριστικά τόσο στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής όσο και στην οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου, ασκώντας σημαντικό κοινωνικό έργο.


2)Μύθος: Το ανθρώπινο δυναμικό είναι επαρκές για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, κλινικών, διοικητικών και ερευνητικών πάγιων λειτουργιών της Σχολής.

Αλήθεια: Για την αναπλήρωση του μειωμένου, κατά 50%, αριθμού Διδακτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού έχει προσληφθεί σημαντικός αριθμός συμβασιούχων που πληρώνονται από ιδίους πόρους της Σχολής. 


3)Μύθος: “Τα αιτήματα της αποχής αφορούν και την άρνηση πληρωμής των ατομικών οφειλών των μελών Δ.Ε.Π. των Οδοντιατρικών Σχολών προς τις Δ.Ο.Υ., οφειλών που προέρχονται από την εξωπανεπιστημιακή τους δραστηριότητα στα ιδιωτικά τους οδοντιατρεία.”

Αλήθεια: Είναι απολύτως ανακριβές και παραπειστικό ότι η αποχή των μελών Δ.Ε.Π. της Οδοντιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και ΕΚΠΑ στηρίζεται στην άρνηση πληρωμής ατομικών φορολογικών «οφειλών». Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να γνωρίζει ότι η οικονομική εκκρεμότητα, που η επίλυση της αποτελεί μέρος των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων, δεν είναι φόρος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2148/2015)-η οποία μάλιστα εκκρεμούσε από το 2002 - αλλά πρόσθετη «εισφορά» προς το Πανεπιστήμιο από ποσοστό από ακαθάριστα έσοδα των εξωπανεπιστημιακών ιδιωτικών οδοντιατρείων μας. Τα μέλη Δ.Ε.Π. καλούνται να αποδώσουν στο Πανεπιστήμιο, «οφειλές» σε βάθος 20ετίας, πληρώνοντας ξανά για εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ.


 4) Μύθος: “Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αδυνατεί να κατανοήσει τον περιορισμό της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής διαδικασίας εξαιτίας μιας διαφωνίας περί του τρόπου φορολόγησης των εσόδων που προέρχονται από εξωπανεπιστημιακά οδοντιατρεία.”

Αλήθεια: Σκοπίμως διαστρεβλώνεται η αλήθεια. Αφήνεται να εννοηθεί ότι το θέμα είναι μια “φορολογική διαφωνία” για να συκοφαντηθούν οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και να αποσιωπηθούν πλήρως τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση των Οδοντιατρικών Σχολών, λόγω έλλειψης Διδακτικού προσωπικού και χρηματοδότησης. Το αίτημα των πανεπιστημιακών οδοντίατρων αφορά την ρύθμιση με περαίωση των «οφειλών» και των μελών Δ.Ε.Π.-φυσικά πρόσωπα -που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως ισχύει ήδη για τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε Ιατρικές Εταιρείες (σύμφωνα µε το άρθρο 27 παρ. 1 περ. β του ν. 4415/2016). Αυτή η ρύθμιση είναι η μόνη δίκαιη και εφικτή λύση πληρωμής για λόγους ισότητας και ισονομίας.


Για το ξεπέρασμα της κρίσης και την επίλυση των προβλημάτων της Οδοντιατρικής Σχολής είναι αναγκαίος ο καλόπιστος διάλογος μεταξύ των Πανεπιστημιακών Δασκάλων και του Υπουργείου Παιδείας. Είναι απαραίτητη η σύνθεση διαφορετικών απόψεων για να βρεθούν κοινές λύσεις. Η Παιδεία είναι μακρόχρονη και δαπανηρή εθνική επένδυση για το μέλλον. Αξίζει λοιπόν κάθε κόπο τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από τον ίδιο τον λαό. Με την πεποίθηση, ότι όλοι εργαζόμαστε για την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, αλλά και ειδικότερα των Οδοντιατρικών Σχολών θα θέλαμε άμεσα μια νέα συνάντηση-συζήτηση με τον κ. Υπουργό Παιδείας για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων μας.


ΜΕΛΗ Δ.Ε.Π. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ