Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ηλεκτρονικά από το 2018 η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Hilton, η συνάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Η συζήτηση, γύρω από τα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, υπήρξε παραγωγική και επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα θετικά η εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας και η πρώτη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των λειτουργιών και των υπηρεσιών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσιάστηκε η πρόταση που θα υλοποιηθεί για την ηλεκτρονική διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων τον επόμενο χρόνο. Η επιλογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας αποφασίστηκε μετά τις φετινές αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, που οδήγησε σε καθυστέρηση στην υλοποίηση  της αξιολόγησης ( συμμετείχε περίπου το 80% των υπαλλήλων και προϊσταμένων στα περισσότερα Υπουργεία με εξαίρεση τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία).Εξαιτίας αυτών η αξιολόγηση δεν θα ληφθεί φέτος υπόψιν στον υπηρεσιακό φάκελο των υπαλλήλων.

Όσον αφορά στις επιλογές των προϊσταμένων της Διοίκησης, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου ενημέρωσαν  τους εκπροσώπους των θεσμών ότι ήδη ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στις οριζόντιες θέσεις Διοικητικού-Οικονομικού Υπουργείων ,ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η δημοσίευση  προκηρύξεων  για τις υπόλοιπες θέσεις ,περίπου 70 τον αριθμό, γενικών διευθυντών Διοικητικών και Οικονομικών αρμοδιοτήτων αλλά και Τομεακών από τα αρμόδια Υπουργεία.

Αναφορικά με τους νέους Διοικητικούς, Ειδικούς και Τομεακούς Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων , ξεκίνησε σήμερα η έκδοση προκηρύξεων για την πλήρωσή των θέσεων  μέσα από διαφανή, αδιάβλητη και αξιοκρατική διαδικασία, με πρώτη τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με τον τρόπο αυτό ,που αποτελεί και προαπαιτούμενο της μνημονιακής συμφωνίας, επιχειρείται να δοθεί τέλος στις τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στα Υπουργεία με κομματικά κριτήρια και να εφαρμοστεί η απολιτικοποίηση στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ  εκδόθηκε σήμερα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση Διοικητικού Γενικού Γραμματέα 4ετούς θητείας στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. .Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στο μητρώο στελεχών του δημοσίου αλλά και ιδιώτες με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Η αίτηση συμμετοχής των υποψηφίων μαζί με αναλυτικό βιογραφικό θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ από τις 5 έως στις 20 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η αξιολόγηση των υποψηφίων (περιλαμβάνεται και δομημένη συνέντευξη) από  το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (συγκροτείται με μέλη του ΑΣΕΠ, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έναν εκπρόσωπο του εθνικού κέντρου δημόσιας διοίκησης ,εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ κλπ) το οποίο και θα εισηγηθεί στην Υπουργό τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για να επιλέξει τον έναν από αυτούς .Ανάλογες διαδικασίες θα εφαρμόσουν ξεχωριστά όλα τα Υπουργεία με εξαίρεση τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Εκτός των παραπάνω σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία επιλογής νέων προϊσταμένων στο δημόσιο(γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών).Ήδη τρέχουν οι προκηρύξεις στο ΑΣΕΠ για την επιλογή και τοποθέτηση έως το τέλος Δεκεμβρίου των γενικών διευθυντών όλων των Υπουργείων και όπως εκτιμάται μέχρι τα τέλη καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλων των νέων προϊσταμένων στις θέσεις τους. Σημειώνεται  δε ότι είναι οι πρώτες κρίσεις, αξιοκρατικές και διαφανείς, που γίνονται στο Δημόσιο μετά από αρκετά χρόνια.

Τέλος από την πλευρά των Θεσμών αναγνωρίστηκε, στη σημερινή συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη, η επιτυχής προσπάθεια των ελληνικών Αρχών να διατηρήσουν σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, βάσει του μέσου όρου του έτους 2016. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν αύριο σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθούν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ