Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι οφειλέτες του Δημοσίου απειλούνται με ποινικές διώξεις

Χαμηλές πτήσεις καταγράφουν και οι εισπράξεις από τους φόρους και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται στις υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Κινούνται κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί ενώ αντίθετα καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι εφορίες όπου μετά τα «γκάζια» που έχουν βάλει οι έφοροι οι έλεγχοι τρέχουν γρηγορότερα

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Στο ΚΕΦΟΜΕΠ, το οποίο ερευνά υποθέσεις εμβασμάτων, offshore εταιρειών και φορολογούμενων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη 4.809 υποθέσεις. Από τον όγκο των υποθέσεων αυτών, οι ελεγκτές κατάφεραν μέχρι το τέλος Αυγούστου, δηλαδή σε διάστημα 7 μηνών, να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σε 269 υποθέσεις. Από τις υποθέσεις αυτές, μόνο οι επτά είναι φρέσκες υποθέσεις ενώ τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε ο έλεγχος μόλις σε 17 υποθέσεις. Τα πρόστιμα και οι φόροι που βεβαιώθηκαν μετά τον έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων ανήλθαν σε 146,37 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 32,69 εκατ. ευρώ ή το 22,33%.

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων διερευνά 1.428 υποθέσεις και μέχρι το τέλος Αυγούστου είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 287 υποθέσεις (το 20% των υποθέσεων) βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα 627,03 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 62,97 εκατ. ευρώ ή το 10%, πολύ κάτω από το στόχο που έχει τεθεί.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι εφορίες. Έχουν ελέγξει περισσότερες από 13.141 φορολογικές υποθέσεις εκ των οποίων οι 7.293 είναι φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.

Συνολικά τα ελεγκτικά κέντρα και οι εφορίες έλεγξαν 12.858 φορολογικές υποθέσεις. Από τις υποθέσεις αυτές οι 8.514 είναι φρέσκες υποθέσεις στις οποίες πλέον έχει επικεντρωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ποινικές διώξεις

Την ίδια ώρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 1.060 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ