Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Κανείς δεν περίμενε από τα εργατικά μυρμήγκια να κάνουν συστηματικά αυτό

Όλοι ξέρουμε ότι τα μυρμήγκια διακρίνονται για την εργατικότητα και την πειθαρχία τους, περνώντας όλο το καλοκαίρι στον μόχθο για να τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα.

Ξέρουμε επίσης ότι κοιμούνται όταν πεθάνουν και ότι κάποια είδη μπορούν να σηκώσουν ακόμα και πράγματα 5.000 φορές πιο βαριά από το σώμα τους. Και όλα γίνονται για την κοινότητα, επιδεικνύοντας ενστικτωδώς το είδος του καθήκοντος, της τιμής και της υποχρέωσης που εμείς οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να κάνουμε.

Κι όμως, έχει αποδειχτεί πως κάποιοι εργάτες είναι τεμπελάκοι και λουφάρουν όσο περισσότερο μπορούν, κάτω από τις μύτες των συναδέλφων τους. Ήταν το 2015 λοιπόν όταν οι βιολόγοι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα παρατήρησαν πως ένας καλός αριθμός εργατών περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους μην κάνοντας απολύτως τίποτα. «Απλώς κάθονται εκεί», κατέληξε η έρευνα, διά στόματος του ερευνητή Daniel Charbonneau που μίλησε στο Science Daily.



Μπορεί να βάλουν κάνα χεράκι από καιρό σε καιρό, στη συντριπτική πλειονότητα της ημέρας όμως απλώς αράζουν. Σε κάποια είδη μάλιστα, το ποσοστό των τεμπέληδων αγγίζει ακόμα και το 40% των εργατών, αν και όπως ήταν επόμενο υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό. Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν από την εργαστηριακή αποικία το 20% των πιο αποδοτικών εργασιακά μυρμηγκιών, οι τεμπέληδες ύψωσαν το ανάστημά τους και τους αντικατέστησαν επάξια, δουλεύοντας νυχθημερόν. Όταν αφαίρεσαν το 20% των φυγόπονων μυρμηγκιών, κανένα τους δεν αντικαταστάθηκε από την αποικία.

«Αυτό υποδεικνύει πως η αποικία ανταποκρίνεται στην απώλεια των δραστήριων εργατών αντικαθιστώντας τους με ανενεργούς», είπε ο Charbonneau. Αυτοί οι τεμπέληδες εργάτες δεν είναι καλοί για τίποτα, είναι όμως ιδανικοί για αντικαταστάτες. Και με τους ρυθμούς που χάνονται οι καλοί εργάτες μιας αποικίας, είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα κληθούν να δικαιώσουν τον ρόλο τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ