Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τι είναι το Ikigai, ο τρόπος ζωής που οδηγεί στην ευτυχία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ψάχνουμε την ευτυχία και έναν σκοπό. Το κυνήγι είναι αέναο και το κατά πόσο τα καταφέρνουμε ή όχι είναι μια μεγάλη κουβέντα.

Κάποιοι πιθανότατα τα καταφέρνουν και άλλοι δεν τα πάνε και τόσο καλά... Η Δανία είναι μία από τις χώρες που φαίνεται πως ξέρει από ευτυχία, μιας και σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως ο δείκτης που την αντικατοπτρίζει είναι πάντα στο πικ του.

Η ευτυχία τους φαίνεται πως βασίζεται στο Hygge, το οποίο είναι η δανέζικη αντίληψη για τη ζεστασιά, την ασφάλεια, την απόλαυση και τη χαλάρωση. Σε αυτή την κατάσταση μπορεί να σε φέρει η παρέα με φίλους, ένα φαγητό ή το άραγμα στον καναπέ.



Μπορεί η χαλαρή αυτή κατάσταση να λειτουργεί στους Δανούς, ωστόσο, στην Ιαπωνία φαίνεται να προτείνουν το ikigai.

Τι λέει αυτή η φιλοσοφία; Κατά κάποιον τρόπο μιλά για το αντίθετο του hygge. Αντί να ενθαρρύνει την χαλάρωση και την επιβράδυνση, ζητά να υπάρξει αγώνας για την εύρεση ενός σκοπού. Συνήθως υιοθετείται από αυτούς που δεν είναι χαρούμενοι στη δουλειά τους ή που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Ο Εκτορ Γκαρσία, συγγραφέας του «Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life» υποστηρίζει πως αυτό είναι το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Οπως αναφέρει ο Independent, μελέτες δείχνουν πως η απώλεια του σκοπού μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα.



Ο Γκαρσία υποστηρίζει πω η ροή είναι ένα πρώτο βήμα. «Οταν μπαίνουμε σε μια κατάσταση ροής χάνουμε την αίσθηση του χρόνου που περνάει. Εχετε ποτέ απορροφηθεί σε ένα έργο με αποτέλεσμα να ξεχάσετε να φάτε ή να πιείτε; Ποιος ήταν ο στόχος σας; Το ikigai μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτές τις στιγμές. Αν αυξήσετε την ημερήσια ώρα στη ροή, θα αυξήσετε και το ikigai», αναφέρει.

Ο συγγραφέας λέει πως από τότε που ενσωμάτωσε τις ιδέες του ikigai στη ζωή του έχει καταφέρει να εκτιμά και να κατανοεί περισσότερο τι του δίνει χαρά.

«Εχω αφοσιωθεί και περισσότερο στα χόμπι μου, τη γιόγκα και τη φωτογραφία, τα οποία απολαμβάνω όσο ποτέ».

«Αν και οι λέξεις μπορεί να είναι καινούργιες, νομίζω πως όλες οι έννοιες δεν είναι», λέει εκπρόσωπος του HyperJapan, ο οποίος τονίζει πως όλες αυτές έχουν ως κεντρικό πυρήνα τη σπουδαιότητα της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ