Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Το ΥΠΟΙΚ αδειάζει τον Κατρούγκαλο: Με τον νόμο του δόθηκε επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή

Η αποτυχία του νόμου Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών όπου το εισόδημα συνδέθηκε με τις εισφορές πιστοποιείται όχι μόνο από τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των φορολογικών εσόδων αλλά ομολογείται στην ουσία και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών ότι με την αύξηση των βαρών – εισφορών και φόρων- δόθηκε ένα επιπλέον κίνητρο για να υποδηλώσουν έσοδα καταδεικνύει τη λανθασμένη στρατηγική για τα αποτελέσματα της οποίας άπαντες είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι εξετάζονται κίνητρα για να αναστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων  «όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με έξυπνο τρόπο».

Από όσα έχουν γίνει γνωστά από τις εκκαθαρίσεις των φετινών φορολογικών δηλώσεων το εισόδημα  που δηλώθηκε για το 2016 ήταν μειωμένα περίπου κατά 20% εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών εσόδων από τους φόρους εισοδήματος.

Επιπλέον, λόγων της σύνδεσης ΕΦΚΑ με το εισόδημα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες επέλεξαν  να κλείσουν τα μπλοκάκια τους με αποτέλεσμα και τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος να εμφανίζονται μειωμένα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος είναι μειωμένα κατά 7,04%.

Πάντως μεταξύ των «έξυπνων λύσεων» που εξετάζονται για τον περιορισμό του φαινομένου είναι να μπει ένα πλαφόν στο άθροισμα φόρων και εισφορών όπου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 60% των κερδών δημιουργώντας κίνητρα για φοροδιαφυγή. Η επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδήματων από ελεύθερο επάγγελμα αν και δεν θεωρείται πιθανή ως λύση έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ενώ δεν αποκλείεται να επιλεγεί και η αύξηση του κατώτατου ορίου ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ