Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Γαλλία: Εκτός νόμου το... "καμάκι"!

Θυμάστε σκηνές, από γαλλικές ταινίες της δεκαετίας του '60 και του ΄70, όπου γνωστοί Γάλλοι ηθοποιοί- όπως ο Ζαν Πολ Μπελμοντό- φλερτάρουν ωραίες γυναίκες στο δρόμο;

ΟΙ Γάλλοι, πάντως, καλά θα κάνουν να τις ξεχάσουν, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, Γάλλοι πολιτικοί ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στο γνωστό "καμάκι" όπου ένας άνδρας σφυρίζει βλέποντας μια όμορφη γυναίκα,  ως μέρος μιας σειράς προτεινόμενων μέτρων κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, θα απαγορεύεται επίσης στους άνδρες να ακολουθούν γυναίκες και να ζητούν κατ’ επανάληψη τον αριθμό τηλεφώνου τους.

Η τιμωρία μπορεί να είναι πρόστιμο, αν και οι δικηγόροι φοβούνται πως τα αδικήματα αυτά θα ήταν δύσκολο να αποδειχθούν νόμιμα.

Μια ομάδα πέντε βουλευτών προετοιμάζει τη σχετική νομοθεσία, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της καταχρηστικής συμπεριφοράς των γυναικών στους δρόμους. Η ομάδα ιδρύθηκε από την Μαρλέν Σαπά, υφυπουργό Ισότητας.

"Η ιδέα είναι να χαρακτηρίσουμε την παρενόχληση στο δρόμο, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε άνδρες που ακολουθούν τις γυναίκες στο δρόμο, τις εκφοβίζουν και τις παρενοχλούν σε δημόσιο χώρο", δήλωσε η ίδια στις τοπικές εφημερίδες.

Και πρόσθεσε: "Είναι ένας πολιτισμικός αγώνας για να μειωθεί η σιωπηρή συναίνεση της αποδοχής της βίας".

Η Σαπά, που διατηρεί ένα blog για τις εργαζόμενες μητέρες, έχει ήδη υποστηρίξει πως θα πρέπει να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα στους άνδρες που παρενοχλούν γυναίκες δημόσια.

"Είκοσι ευρώ πρόστιμο θα ήταν ταπεινωτικό, 5.000 ευρώ θα ήταν αποτρεπτικό" είχε δηλώσει τον Ιούνιο στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι προτάσεις της όμως δεν βρίσκουν τους πάντες σύμφωνους. Οι δικηγόροι πιστεύουν πως είναι ασαφές το πώς μπορούν να αναφερθούν και να τιμωρηθούν αυτά τα αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ