Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Το όραμα του Γιούνκερ για την Ευρώπη του 2025

Μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία απηύθυνε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», και πως η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο. Τόνισε ακόμα πως η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε δε πως η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσης την θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής...ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης»

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Γενικά εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Στόχος είναι μια «πιο ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη για το 2025» πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ευρωπαϊκή στρατηγική για ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες»

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε «σοκαρισμένος» διατυπώνοντας την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες, είπε.

Η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνa

Επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της Ιταλίας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση δήλωσε πως η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης. Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις» συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε δε πως η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου.

Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της

Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στο Brexit.

Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Η Ένωση πρέπει να υπερβεί τα εθνικά βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Η Ένωση πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, δήλωσε ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

«Απελευθερώστε τους δημοσιογράφους!»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να «καθυβρίζει» τους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία. Οι τούρκοι δημοσιογράφοι είναι μακράν η μεγαλύτερη ομάδα, όμως κρατούνται και ξένοι συνάδελφοί τους. Ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ κρατείται από τον Φεβρουάριο και ο Λου Μπιρό, ένας νεαρός γάλλος δημοσιογράφος, από τα τέλη Ιουλίου. Η Τουρκία κατέχει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017 που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

«Η θέση των δημοσιογράφων είναι στη σύνταξη, εκεί όπου κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης, η θέση τους δεν είναι στις φυλακές», επέμεινε ο Γιούνκερ. Η έκκληση του Γιούνκερ γίνεται σε ένα πλαίσιο μεγάλης έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, που έχει επιδεινωθεί με τις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, που ξεκίνησαν το 2015 και βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο. Όμως η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προτιμούν για την ώρα να διατηρήσουν αυτό τον ευαίσθητο δεσμό παρά τους φόβους τους για απολυταρχικές παρεκκλίσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, «πρέπει το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και οι θεμελιώδεις αξίες να τηρούνται», είπε σήμερα ο Γιούνκερ. «Αυτό αποκλείει μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η χώρα «εδώ και κάποιο καιρό (..) απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστια βήματα». «Έχω μερικές φορές την εντύπωση πως ορισμένοι στην Τουρκία θέλουν να κόψουν τις γέφυρες ώστε αργότερα να κατηγορήσουν την ΕΕ για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων για τους αποσπασμένους εργαζόμενους

Τη σύσταση «κοινής αρχής» που θα ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ρυθμίσεων που αφορούν την απασχόληση αποσπασμένων εργαζομένων πρότεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε σχέση με τους εργαζόμενους.

«Σε μία Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Όσοι κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό», είπε, υπερασπιζόμενος τις προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αποσπασμένους εργαζόμενους. «Προτείνω τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ