Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Yπερθυρεοειδισμός: Ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του;

Μακρύς είναι ο κατάλογος των ομολογουμένως σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει ο υπερθυρεοειδισμός στην υγεία των ασθενών που δεν λαμβάνουν θεραπεία, επιπλοκές οι οποίες μπορεί να απειλήσουν ακόμα και για τη ζωή του ασθενή.

«Ο υπερθυρεοειδισμός προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών από αυτές που χρειάζεται το σώμα. Η νόσος επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του και προκαλώντας συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ταχυκαρδία, η νευρικότητα, η αϋπνία, η κόπωση και το τρέμουλο. Στο γενικό πληθυσμό η συχνότητα του υπερθυρεοειδισμού κυμαίνεται περίπου στο 1,5%, με τις γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών να πάσχουν συχνότερα από ότι οι άνδρες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, όταν αφήνεται χωρίς αγωγή, είναι σοβαρές και σε πολλά όργανα και συστήματα, γι’ αυτό η νόσος δεν πρέπει να αγνοείται», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Το όργανο που πλήττεται σοβαρά από την υπερπαραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα είναι η καρδιά. Η ταχυκαρδία είναι συχνό σύμπτωμα στους ανθρώπους με υπερθυρεοειδισμό και προκύπτει ακόμα και σε περιόδους ηρεμίας ή ύπνου, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη για υπερδυναμική κυκλοφορία λόγω του αυξημένου μεταβολισμού και της αυξημένης παραγωγής θερμότητος, η οποία προκαλεί συχνή εφίδρωση. Όταν η ταχυκαρδία εμμένει, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινώσει προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όμως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής υποβληθεί σε θεραπεία. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει είναι η υπέρταση, η κολπική μαρμαρυγή (ανώμαλη καρδιακή συχνότητα) και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (όταν το σώμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα), με κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.


Ιωάννα Τζόβολου
ring@ringnetworks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ