Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Eurostat: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανεργίας στην ΕΕ και τον Ιούλιο

Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στο πίνακα ανεργίας, με 21,7%, παραμένοντας πρωταθλήτρια στη σχετική κατάσταση, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «τρέχει» με 9,1% μέσο όρο, στον χαμηλότερο ποσοστό μετά τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε ξέσπασε η κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν τον Ιούλιο του 2017, η ανεργία μειώθηκε τόσο σε ατομικό επίπεδο στις χώρες της Ευρώπης, όσο και σε μέσο όρο. Στον δε πυρήνα της ευρωζώνης, ο μέσος όρος ανεργίας κυμάνθηκε στο 7,7%, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στο 9,1% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, μειωμένη κατά 0,9 μονάδες σε βάθος δωδεκαμήνου αλλά στάσιμη σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η ιβηρική χώρα μάλιστα έχει καταφέρει να «κόψει» την ανεργία κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, εκμεταλλευόμενη τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά στη νομισματική ένωση καταγράφηκαν στη Γερμανία (3,7%) και στη Μάλτα (4,1%).

Στη Γαλλία η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,8%, οριακά καλύτερα σε ετήσια βάση αλλά 0,2 μονάδες χειρότερα σε σχέση με τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παρουσίαζε τις προτάσεις της για εργασιακή μεταρρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την χρόνια υψηλή ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ.

H Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία και στη νεανική ανεργία, με 44,4% (στοιχεία Μαΐου), τη στιγμή που στο σύνολο της ευρωζώνης το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 19,1%.

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση κατέλαβαν δύο ακόμα νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες, η Ισπανία (38,6%) και η Ιταλία (35,5%).

Συνολικά οι άνεργοι στην ευρωζώνη τον Ιούλιο υπολογίζονται σε 14,86 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι νέοι ήταν 2,67 εκατομμύρια.





Η Τσεχία πραγματική πρωταθλήτρια στη χαμηλή ανεργία

Πραγματική πρωταθλήτρια σε χαμηλά ποσοστά ανεργίας αναδείχθηκε η Τσεχία, η οποία παρουσιάζει ποσοστό μόλις 2,9%. Ακολουθούν η Γερμανία με 3,7%, η Μάλτα με 4,1% και η Ουγγαρία με 4,3%. Μόλις 7 χώρες βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο των 28 και συγκεκριμένα η Πόρτογαλία (ακριβώς στον μέσο όρο του 9,1%), η Γαλλία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016, παρουσίασε η ανεργία στην Κροατία (από 13,3% σε 10,6%), στην Ισπανία (από 19,6% σε 17,1%), στη Σλοβακία (από 9,7% σε 7,3%) και στην Κύπρο (από 13% σε 10,8%).

Συγκρίνοντας με τη βασική ανταγωνίστρια σε επίπεδο εμπορίου, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η ανεργία στην υπερδύναμη τον μήνα Ιούλιο κυμάνθηκε στο 4,3%, μειωμένη κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 και κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ