Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Νέο σαφάρι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων

Στο φουλ βάζει τις «μηχανές» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και την καταβολή των αναλογούντων προστίμων από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν φροντίσει να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους.

Όπως γράφει η naftemporiki, οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εξονυχιστικοί σε όλα τα αρχεία των συναρμόδιων υπουργείων και της αστυνομίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα και ο τρίτος κύκλος διασταυρώσεων ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη και η ταλαιπωρία των πολιτών όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο με δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων να αναγκάζονται να αποδείξουν είτε ότι έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα, είτε ότι δεν τους ανήκει το όχημα, είτε ότι αυτό έχει κλαπεί.

Ο τρίτος έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και όσοι εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν και τα ανάλογα πρόστιμα που προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, καθώς στόχος της ΑΑΔΕ παραμένει ο εντοπισμός όλων των ανασφάλιστων οχημάτων και η επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών, μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από τη δεύτερη αλλά άτυπη διασταύρωση, ο αριθμός των ανασφάλιστων ανέρχεται περίπου σε 475.000 οχήματα, έναντι 1,1 εκατ. οχημάτων που περιείχε η πρώτη λανθασμένη «λίστα».

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, εντατικοποιεί τις διασταυρώσεις και ενέργειες για τον εντοπισμό των οχημάτων που παραμένουν ανασφάλιστα προκειμένου να δημιουργήσει ασφαλές αρχείο βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί άμεσα το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα παράβολα για όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα έχουν οριστεί ως εξής:

* 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά,

* 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών,

* 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και

* 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

Επισημαίνεται ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΑΔΕ, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα - παράβολα σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες. Από την άλλη πλευρά και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν το έργο τους και, μέσω υπηρεσιών (web service) που παρέχονται από τη ΔΗΛΕΔ, προχωρούν άμεσα στους σχετικούς ελέγχους, προκειμένου να ενημερώσουν τη ΔΗΔΕΛ για τυχόν οχήματα που παραμένουν ανασφάλιστα ή και για ασφαλιστήρια συμβόλαια ώστε να μην συμπεριληφθούν στη νέα λίστα με τα ανασφάλιστα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, προχώρησε χθες με σχετική απόφαση (ΠΟΛ. 1126/29.8.2017) στη συμπλήρωση και τροποποίηση της αρχικής ΠΟΛ. 1163/3.7.2013 απόφασης που αφορά τους όρους και τη διαδικασία είσπραξης επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ