Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Δραματικές συνθήκες στα κέντρα υγείας - Βγάζουν δίσκο σε εκκλησίες για να τα ενισχύσουν

Αναιμικοί προϋπολογισμοί, αποδεκατισμένο προσωπικό, παροπλισμένος ιατρικός εξοπλισμός, δυσκολία στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, διαχειριστική ανεπάρκεια: είναι οι λόγοι που έχουν προκαλέσει έμφραγμα στο σύστημα της ΠΦΥ

Δραματικές συνθήκες επικρατούν στις εκατοντάδες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έπειτα από έρευνά της σε 65 Κέντρα Υγείας.

Αναιμικοί προϋπολογισμοί, αποδεκατισμένο προσωπικό, παροπλισμένος ιατρικός εξοπλισμός, δυσκολία στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, διαχειριστική ανεπάρκεια: είναι οι λόγοι που έχουν προκαλέσει έμφραγμα στο σύστημα της ΠΦΥ.

Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, στηρίζονται σε δωρεές και φιλανθρωπίες - μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
         
«Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης λέει ότι οι νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν, η δική μας έρευνα έδειξε πως στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Και προσθέτει: «Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι Ιατροί και Νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές».

Χωρίς ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας και 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμοι  δεν έχουν Παιδίατρο.
Ενδεικτικά, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: Άργος (δεν έχει Παιδίατρο), Καλαμάτα (έχει μόνο ένα Παιδίατρο), Ξάνθη (έχει μόνο έναν Γενικό Ιατρό και δεν έχει Παιδίατρο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο, Ακτινολόγο), Αίγιο ( χωρίς Καρδιολόγο και Μικροβιολογικό Εργαστήριο), Καρδίτσα (δεν έχει Καρδιολόγο, Γυναικολόγο), Ναύπλιο (χωρίς Ακτινολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Φυσικοθεραπευτή).
Και ο κατάλογος των ελλείψεων δεν έχει τέλος: Καβάλα (δεν έχει Παιδίατρο, Ορθοπεδικό, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο), Δράμα (δεν έχει Γενικό Ιατρό, Καρδιολόγο, Παθολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο), Κοζάνη (δεν έχει Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο, Ακτινολόγο), Λάρισα (χωρίς Οδοντίατρο),
Σέρρες και Κέρκυρα (χωρίς Παιδίατρο), Πρέβεζα (δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό Εργαστήριο).

«Ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας

1.         ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ: Υπηρετούν ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας Παθολόγος, ένας Καρδιολόγος, μία Παιδίατρος η οποία εκτελεί χρέη Διευθύντριας Κέντρου Υγείας και δύο Οδοντίατροι. Λόγω των ελλείψεων σε Ιατρικές ειδικότητες δεν βγαίνουν οι εφημερίες.
2.         ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΥ: Υπηρετούν ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπεδικός Επικουρικός, 3 Αγροτικοί Ιατροί, μία γιατρός Γενικής Ιατρικής που εκτελεί χρέη Διευθυντή. Μόνο δύο Νοσηλευτές και μία Μαία.
3.         ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: Υπηρετεί ένας Παθολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος και ένας Οδοντίατρος.
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών των Κέντρων Υγείας του Ν. Λέσβου. Μεγάλη η αύξηση της ζήτησης λόγω των προσφύγων και των μεταναστών. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών, λόγω έλλειψης Ιατρών, προσωπικού και ανυπαρξία ΕΚΑΒ.
4.         Κ.Υ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ: 40 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Φύλακες κτιρίου, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος, Ακτινολόγος.
5.         Κ.Υ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: 48 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Πληρώματα Ασθενοφόρου, Φύλακες κτιρίου, Τραυματιοφορείς, Παιδίατρος, Γιατρός Γενικής Ιατρικής.
6.         Κ.Υ. ΑΝΤΙΣΣΑΣ: 73 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Νοσηλεύτριες, Οδοντίατρος, Γενικός Ιατρός, Μαία, Παιδίατρος.
7.         Κ.Υ. ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ: 32 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Πληρώματα Ασθενοφόρου, Νοσηλεύτριες, Χειριστές Ακτινολογικού, Γενικοί Ιατροί. Για την κάλυψη των εφημερίων σε Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου όπως και το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας μετακινούνται γιατροί από άλλα Κέντρα Υγείας και ιδιαίτερα από Κέντρο Υγείας Καλλονής. Οι ακάλυπτες  βάρδιες σε πληρώματα ασθενοφόρου ιδιαίτερα σε Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου και Πλωμαρίου κάθε μήνα ξεπερνούν τις 30. Καθαρίστριες έχουν προσληφθεί σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού αλλά είναι πέντε μήνες απλήρωτες.
8.         ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος απόσταση από Λάρισα 45 χιλ πληθυσμός κάλυψης  40000 περίπου ,υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.
9.         ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ : Δεν υπηρετεί  Παιδίατρος , Οδοντίατρος , Ακτινολόγος , κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν Μαίες πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ περίπου, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από την  Λάρισα απόσταση  45 χιλ, η από ένα ενδιάμεσο σταθμό απόσταση 22,5 χιλ  .
10.       ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 17χιλ .
11.       ΚΥ ΑΓΙΑΣ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 36χιλ ,πληθυσμός κάλυψης 13500χιλ .
12.       ΚΥ ΓΟΝΩΝ: Δεν υπηρετούν Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Οδοντίατρος, δεν διαθέτει ασθενοφόρο ούτε πληρώματα, η όποια κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ που σταθμεύει σε άλλο χώρο εκτός Κέντρου Υγείας  και σε απόσταση 7 χιλ περίπου, πληθυσμός κάλυψης 20000 περίπου.
13.       Κ.Υ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ: Υπηρετούν 21 λοιπό προσωπικό κενές 20 θέσεις. Υπάρχει ένας οδηγός που μπαίνει στο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ. Λείπουν 10 αγροτικοί και 5 επιμελητές ιατροί. Η απόσταση από το Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι περίπου 2 ώρες.
14.       Κ.Υ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: Υπηρετούν 18 λοιπό προσωπικό, κενές 19 θέσεις. Υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί και 16 κενές θέσεις. Αγροτικοί υπηρετούν 4 κενές, 8 ελλιπής φύλαξη και καθαριότητα. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 ώρα.
15.       Κ.Υ. ΨΑΧΝΩΝ: Υπηρετούν 15 λοιπό προσωπικό, κενές 30 θέσεις. Οι ιατροί πηγαίνουν για εφημερίες στο Νοσοκομείο και δημιουργούν πρόβλημα στα Ψαχνά και στις γύρω περιοχές, (20.000 πληθυσμός) και να σημειωθεί ότι στα Ψαχνά στεγάζονται τα Τ.Ε.Ι.  Το Μικροβιολογικό είναι κλειστό εδώ και 5 χρόνια. Δεν υπάρχουν οδηγοί και ασθενοφόρο.
16.       Κ.Υ. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Υπηρετούν  24 λοιπό προσωπικό, κενές 28 θέσεις. 3 Ιατροί στελεχώνουν το Κ.Υ. λείπουν 10. Οι δύο οδηγοί δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες, ούτε ο ένας τραυματιοφορέας και ο ένας φύλακας. Ελλιπής καθαριότητα. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 50 λεπτά.
17.       Κ.Υ. ΙΤΕΑΣ: Με απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν εφημερεύει το Κέντρο Υγείας μετά τις τρεις το μεσημέρι, ενώ εφημέρευε για τριάντα χρόνια.
18.       Κ.Υ. ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ: Υπηρετούν 6 λοιπό προσωπικό, κενές 6 θέσεις. Υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και ένας οδοντίατρος. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 ώρα.
19.       Κ.Υ. ΣΤΥΛΙΔΑΣ: Υπηρετούν 29 εργαζόμενοι μαζί με τα 7 αγροτικά ιατρεία, λείπουν 21. Το ακτινολογικό είναι κλειστό εδώ και πέντε χρόνια. Δεν υπάρχουν φύλακες, η καθαριότητα είναι ελλιπής, δεν υπάρχει συντηρητής, το κτίριο είναι κακοσυντηρημένο και η υλικοτεχνική υποδομή είναι ελλιπής.
20.       Κ.Υ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ: Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό είναι κλειστά. Οι τρεις οδηγοί δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 1/2 ώρα εάν είναι ο δρόμος ανοιχτός.
21.       Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Μεγάλη η επισκεψιμότητα του Κ.Υ. Μετσόβου σε μια περιοχή κάλυψης 10 χιλιάδων κατοίκων και ιδιαίτερα τον χειμώνα ο τουρισμός ανεβάζει τον αριθμό αυτό κατά 5 χιλιάδες. Μεγάλο πρόβλημα αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρων. Υπηρετούν μόλις (2)  και δεν επαρκούν για να βγουν οι βάρδιες του ασθενοφόρου. Έτσι για δύο μέρες και πλέον δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Έλλειψη σε μηχανήματα μέτρησης και  πήξης του αίματος. Χωρίς αντιδραστήρια και πολλά μηχανήματα παλιά που χρήζουν αντικατάσταση. Μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικές ειδικότητες. Δεν υπάρχει Ορθοπεδικός, χειρουργός, γυναικολόγος, καρδιολόγος. Το νοσηλευτικό προσωπικό (4) άτομα δεν επαρκούν για την καθημερινή κάλυψη.
22.       Κ.Υ.ΒΟΥΤΣΑΡΑ: Μεγάλο πρόβλημα είναι η επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ για τα καθημερινά προβλήματα του Κ.Υ.. Έλλειψη Ιατρών και έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Παντελής  έλλειψη υλικών (μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορών, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, ουροκαθετήρες, επίδεσμοι κλπ). Οι πολίτες και διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία αγοράζουν υλικά και τα δίνουν στο Κ.Υ.
23.       Κ.Υ. ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Η πλήρη αποτελμάτωση του Κ.Υ. εξαιτίας της περικοπής πόρων και πρόσθετες λειτουργικές δυσκολίες λόγω της διοικητικής μεταφοράς στην 6η ΥΠΕ που εδρεύει στην Πάτρα. Πριν ένα περίπου χρόνο συστήθηκε «επιτροπή πρωτοβουλίας»  μετά από ενημερωτική συνάντηση των κατοίκων της περιοχής, του Δήμου και της εκκλησίας, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, είτε σε αναλώσιμα είδη, είτε θέρμανση, είτε άλλες επείγουσες υποχρεώσεις. Έλλειψη σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, σε οδηγούς ασθενοφόρων. Πιστώσεις με το σταγονόμετρο και με τεράστια καθυστέρηση. Οι ασθενείς αναγκάζονται να προμηθεύονται μόνοι τους τα αναλώσιμα.
24.       Κ.Υ. ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: Το Κ.Υ. βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή κοντά στα Αλβανικά σύνορα καλύπτοντας 90 χωριά.  Έχει αποκατασταθεί η μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων υλικών, χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν ελλείψεις.   Ιδιωτική εταιρία καθαρισμού η οποία διαθέτει (1) άτομο για τρεις φορές την εβδομάδα από (4) ώρες. Τρείς Γενικοί ιατροί και μία ιατρός Ιατρικής Βιοπαθολογίας, η οποία είναι και Διευθύντρια του Κ.Υ. και υπεύθυνη για την λειτουργία του Μικροβιολογικού. Δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες στο Κ.Υ. Τις εφημερίες καλύπτουν ιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και αγροτικοί και από το νοσοκομείο ΄ΧΑΤΖΗΚΏΣΤΑ διαφόρων ειδικοτήτων.  Οι οδηγοί ασθενοφόρων είναι (3) και αφήνει ακάλυπτες βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτεται από το ΕΚΑΒ στα Δολιανά σε απόσταση 20 λεπτών και χωρίς συνοδεία. Τα κατεστραμμένα λάστιχα του ασθενοφόρου που είχαμε αναδείξει έχουν αντικατασταθεί. Καλύπτει έναν πληθυσμό που προσεγγίζει τις 10.000, καθημερινά εξυπηρετούνται λίγο κάτω από 100 πολίτες και τους καλοκαιρινούς μήνες τους ανεβάζει πάνω από 100. Δύσκολη η επικοινωνία με 6η ΥΠΕ.
25.       Κ.Υ. ΑΡΤΑΣ: Ο νομός Άρτας έχει ανεπτυγμένα (3) Κ.Υ.,ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ και ΑΓΝΑΝΤΩΝ. Από τις 90 βάρδιες που πρέπει για να καλύπτουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων καλύπτονται οι μισές.  Κάθε έκτακτο περιστατικό αυτές τις ώρες θα πρέπει να περιμένει το ΕΚΑΒ από την Άρτα. Εφημερεύουν με έναν ιατρό. Αν υπάρχει διακομιδή και χρειαστεί συνοδεία ιατρού το Κ.Υ κλείνει έως ότου επιστρέψει.  Οι αποστάσεις είναι μεγάλες (π.χ.  από  ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ – ΑΡΤΑ 60 χιλιόμετρα) Το οδικό δίκτυο στα χωριά απαρχαιωμένο και ο χειμώνας βαρύς, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα.
26.       Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ – Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ:  Έλλειψη  αναλώσιμων υλικών. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν υπάρχουν αναλυτές, τα δείγματα των αιμοληψιών (για ελάχιστες εξετάσεις) μεταφέρονται σε νοσοκομείο και τα αποτελέσματα  δίνονται στους ασθενείς μετά 2-3 ημέρες. 1 παρασκευάστρια, μόνο πρωί, 1 χειριστής  του ακτινολογικού,  2  υπάλληλοι  ΚΥ- πλήρωμα ασθενοφόρου που δεν καλύπτουν όλες τις  βάρδιες και τις ημέρες του μήνα. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για βενζίνη για το ασθενοφόρο. Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κλπ. Θέρμανση υπάρχει ανά περιόδους λόγω μη τροφοδότησης πετρελαίου. Τεχνική υποστήριξη δεν υπάρχει, ούτε κονδύλια για να επισκευασθούν οι μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη πλημμύρα.
27.       Κ.Υ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ :Έλλειψη προσωπικού και υλικών. Ακτινογραφίες γίνονται ,αλλά για διάγνωση οι ασθενείς πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό. Δεν υπάρχει Μαία, Παιδίατρος και  χρηματοδότηση για τεχνική υποστήριξη. Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες,  βρύσες κλπ .Απαρχαιωμένη καταγραφή ασθενών και στοιχείων λόγω έλλειψης  μηχανογράφησης και υπολογιστών. Δεν υπάρχει  προσωπικό φύλαξης.
28.       Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 0 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. 1 Διοικητικός υπάλληλος μετακινήθηκε από τον Δήμο για να καλύψει κάποιες επείγουσες ανάγκες. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών. Δεν υπάρχει  προσωπικό φύλαξης Το πλήρωμα ασθενοφόρου (2) δεν καλύπτει τις βάρδιες και όλες τις ημέρες.
29.       Κ.Υ. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και φύλαξης. Δεν υπάρχουν  παιδίατρος, αντιδραστήρια για το μικροβιολογικό, υλικά (υγειονομικό, αναλώσιμο). Το πλήρωμα ασθενοφόρου δεν καλύπτει τις βάρδιες
30.       Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Έλλειψη φύλαξης. Πλήρωμα ασθενοφόρου 1 υπάλληλος  Κ.Υ.   Παιδίατρος δεν υπάρχει, πηγαίνει δύο φορές παιδίατρος τη βδομάδα από το νοσοκομείο Πολυγύρου. Χειρίστρια ακτινολογικού δεν υπάρχει γι΄ αυτό δε λειτουργεί το ακτινολογικό.  Συντήρηση δε γίνεται, δεν υπάρχει τεχνικός και χρηματοδότηση.
31.       Κ.Υ. ΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ: χωρίς Πλήρωμα ασθενοφόρου, χωρίς αντιδραστήρια (ελάχιστα  βιοχημικά γίνονται μόνο Παρασκευή πρωί) ,το ακτινολογικό υπολειτουργεί. Δεν υπάρχει παιδίατρος.
32.       Κ.Υ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ : Δεν υπάρχει παιδίατρος, το μ/β λειτουργεί μόνο το πρωί ,μόνο με παρασκευαστή ,όπως και το ακτινολογικό μόνο με χειριστή. Μειωμένη χρηματοδότηση Θέρμανση έχει κατά διαστήματα.
33.       Κ.Υ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Τέσσερις εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε μία ημερήσια βάρδια, οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, στο μεν Ακτινολογικό ο γιατρός παραβρίσκεται μία φορά την εβδομάδα, στο δε Μικροβιολογικό δεν υπάρχει γιατρός!
34.       Κ.Υ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Δύο εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 50 χιλιόμετρα αφορούν σε ορεινό, δύσβατο όγκο της περιοχής του πρώην Δήμου Ορεινού, σε μία βάρδια, τις υπόλοιπες καλύπτει το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, η παρουσία του Ακτινολόγου είναι μία φορά την εβδομάδα. Παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα. Προμήθεια υλικών με πολύ μεγάλη δυσκολία. Κρίθηκε αναγκαίο πολλές φορές το Σωματείο Εργαζομένων να συνδράμει με χρήματα του ταμείου του στην προμήθεια γαζών, ελαστικών επιδέσμων, οινοπνεύματα.
35.       Κ.Υ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ και ΔΙΚΑΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ: Ακριτικά Κ.Υ επιφορτισμένα με την υποδοχή μεταναστών. Έλλειψη υλικών και λειτουργία με δωρεές και χορηγίες, το Σωματείο εργαζομένων κάλυπτε από το ταμείο του το κόστος των υλικών καθαριότητας. Οι μεταφορές ασθενών προς τα νοσοκομεία πραγματοποιούνται από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στο οποίο υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
36.       Κ.Υ ΣΑΠΩΝ και ΙΑΣΜΟΥ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυκλικό ωράριο εκτελούν μόλις πέντε εργαζόμενοι. Έλλειψη υλικών.
37.       ΒΟΡΕΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): απέχει 1 ώρα έως το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Εάν κάποιος αντιμετωπίσει καρδιολογικό πρόβλημα σώζεται από τύχη. Δεν υπάρχει Παιδίατρος. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. 5 γενικής ιατρικής και όλα τα Π.Ι. σε καλή κάλυψη με αγροτικούς. Δεν υπάρχει Τεχνική Υποστήριξη.
38.       ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες  με Ασθενοφόρο. Παρ’ ότι η απόσταση φθάνει τη μία ώρα από το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει οδοντίατρος. Τεχνική Υποστήριξη μέσω Δήμων.
39.       Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ:  Δεν έχουν Παιδίατρο. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Ακάλυπτες βάρδιες με Ασθενοφόρα..
 40.      Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις  σε νοσηλευτικό προσωπικό ( 2  θέσεις Νοσηλευτριών σε διαδικασία απόσπασης) + 2 ΟΑΕΔ. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.
41.       Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ:     Σίγουρα ενίσχυση με 1 γενικό ιατρό.
42.       Π.Π.Ι. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Έλλειψη 1  Γιατρού γενικής Ιατρικής .Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Αυτή τη στιγμή εργάζονται  2 αγροτικοί και  1νοσηλεύτρια με μετακίνηση και 1 χειρίστρια ακτινολογικού και 1 οδηγός –πλήρωμα ασθενοφόρου.
43.       Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ:  Ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια από ασθενοφόρο (με πολλές παρεμβάσεις για να καλυφθεί από Δήμαρχο, Σωματείο κ.λ.π)  Δεν έχει Παιδίατρο. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.  Όπου δεν υπάρχουν τεχνικοί την τεχνική υποστήριξη αναλαμβάνουν οι Δήμοι.
44.       Κ.Υ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: Λειτουργεί με έναν γενικό ιατρό. Μια νοσηλεύτρια και μία Μαία που καλύπτουν μόνον την Απογευματινή και την Νυκτερινή βάρδια. Το Πρωί είναι μόνον ο Γιατρός με τον Θυρωρό που κάνει όλες τις δουλειές. Οι 4 οδηγοί μαζί με τούς 2 των Καλαβρύτων, βγάζουν κοινό πρόγραμμα που δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες. Για τις ακάλυπτες ζητούν βοήθεια από Αίγιο ακόμη και από Πάτρα, βοήθεια που για να φθάσει στα χωριά τις Κλειτουρίας χρειάζεται πάνω από 2 ώρες αναμονή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και το άγχος των καλαβρυτινών είναι ότι πολλά άτομα Ιατροί μετακινούνται στο Αίγιο για την κάλυψη των εκεί αναγκών αφήνοντας αυτήν την μεγάλη περιοχή των καλαβρύτων στο έλεος του θεού.
45.       Γ.Ν. – Κ.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Εφημερεύει με έναν ειδικευμένο ιατρό και έναν ειδικευόμενο και μια νοσηλεύτρια. Δεν έχει ορθοπεδικό, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και ιδιαιτέρως την ιδιομορφία της περιοχής (45 χωριά που φιλοξενούν πάρα πολλούς κατοίκους την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αδειών-διακοπών κλπ ιδιαιτερότητες, συχνοί πάγοι και χιόνια τον χειμώνα).  Δεν έχουν αντιδραστήρια για να κάνουν εξετάσεις. Ούτε τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος κλπ. Το ασθενοφόρο με τούς δύο οδηγούς  δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής, ανάγκες που καλύπτονται από την Κλειτορία (εάν έχει) ειδάλλως από Αίγιο και Πάτρα. Όταν χρειαστεί στα Καλάβρυτα η θα κληθεί είτε το μοναδικό της Κλειτορίας (φεύγοντας θα αφήσει αρκετά μεγάλη και δύσβατη περιοχή ακάλυπτη) το οποίο θα φθάσει για την παραλαβή του περιστατικού μετά από 1 ώρα. Το ίδιο εάν κληθεί από την Ακράτα.
46.       Κ.Υ. ΑΝΩΓΕΙΩΝ: Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ελλείψεις στον εργαστηριακό τομέα, όπου δεν καλύπτεται από μικροβιολόγο. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 άτομα την ημέρα. Τα ασθενοφόρα που διαθέτει δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης οδηγών.
47.       Κ.Υ. ΜΟΙΡΩΝ: Απευθύνεται σε έναν πληθυσμό 55 με 60 χιλιάδες ατόμων. Ελλείψεις σε ιατρική υπηρεσία η οποία πρέπει να καλύψει τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και το πολυδύναμο ιατρείο του Τυμπακίου. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 με 120 άτομα την ημέρα και κατά μέσο όρο έχει 5 διακομιδές το 24ωρο. Τις διακομιδές τις συνοδεύει ιατρός του κέντρου υγείας. Δεν υπάρχει ακτινολόγος ιατρός και η μία τεχνολόγος που διαθέτει το κέντρο Υγείας, όταν απουσιάζει, οι ασθενείς απευθύνονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου ή στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν. Το μικροβιολογικό εργαστήριο καλύπτεται από μία παρασκευάστρια και μία βιοχημικό. Μικροβιολόγος δεν υπάρχει και όταν η παρασκευάστρια απουσιάζει καλύπτεται από νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει ένας καρδιολόγος αλλά το κέντρο Υγείας δεν διαθέτει υπέρηχο. Το γραφείο κίνησης διαθέτει μόνο με τρεις εργαζόμενους που πρέπει να καλύψουν κυκλικό ωράριο. Ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κυρίως υπολογιστών. Νέος βιοϊατρικός εξοπλισμός γίνεται με δωρεές.
48.       Κ.Υ. ΒΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Από τους 10 ιατρούς, υπηρετούν οι 6. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τη διακομιδή των ασθενών. Διαθέτει δύο οδηγούς και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Σε περίπτωση διακομιδής συνοδεύει ιατρός του κέντρου Υγείας. η επισκεψιμότητα είναι γύρω στα 80 άτομα ημερησίως. Ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στον εργαστηριακό τομέα.
49.       Κ.Υ. ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ: Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, κυρίως υπολογιστών. Κτιριακά προβλήματα. Επισκεψιμότητα 100 άτομα ημερησίως. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών.
50.       Κ.Υ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Ελλείψεις σε προσωπικό. Το γραφείο κίνησης είναι στελεχωμένο με 1 άτομο. Τεχνολόγος ακτινολόγος δεν υπάρχει. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών. Επισκεψιμότητα 120 άτομα ημερησίως.
51.       Κ.Υ. ΤΖΕΡΜΙΑΔΟΥ: Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει 2 νοσηλεύτριες κ των οποίων η μία λείπει με άδεια λοχείας. Δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει για διακομιδές όλο το 24ωρο. Το ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες κάνει παραπάνω εφημερίες. Επισκεψιμότητα 80 άτομα ημερησίως.
52.       Κ.Υ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Απευθύνεται σε πληθυσμό 30 χιλιάδων κατοίκων. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι πάνω από 150 άτομα ημερησίως. Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα στην κάλυψη διακομιδών για όλο το 24ωρο.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κέντρων υγείας είναι η μεγάλη επισκεψιμότητα σε τακτικά ή έκτακτα περιστατικά, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, τα προβλήματα στη διακομιδή ασθενών προς τα νοσοκομεία των νομών (οι γιατροί που συνοδεύουν τους ασθενείς αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω στα κέντρα υγείας με ταξί) καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων και των δομών των κέντρων Υγείας από παραβατικές ενέργειες, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.
53.       Κ.Υ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ: Με μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και ορεινή περιοχή σε αρκετά μεγάλη απόσταση από Νοσοκομείο. Έλλειψη υλικών, τρία Σαββατοκύριακα το μήνα είναι ουσιαστικά κλειστό αφού αδυνατεί να εφημερεύσει. δεν υπάρχει εργαστηριακός τομέας (μικροβιολογικό-ακτινολογικό). Δεν υπάρχει καρδιολόγος με αποτέλεσμα μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών. Υπηρετεί μία (1) και μοναδική νοσηλεύτρια με αποτέλεσμα σε άδειες, ασθένειες, μητρότητα να μην υπάρχει καθόλου νοσηλεύτρια.
54.       Κ.Υ ΖΑΧΑΡΩΣ: Περιοχή με μεγάλη τουριστική κίνηση. Τεράστια έλλειψη γιατρών με αποτέλεσμα να εφημερεύει 7 μέρες το μήνα και τις υπόλοιπες λειτουργεί μέχρι τις 3 μ.μ. Απαγορεύεται να αρρωστήσει κάτοικος μετά τις 3μ.μ. Δεν υπάρχει καρδιολόγος. Επίσης παρατηρείται έλλειψη υλικών.
55.       Κ.Υ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ: Έλλειψη υλικών. Δεν υπάρχει μικροβιολογικό-ακτινολογικό (τα αίματα μεταφέρονται με Ι.Χ. στο πλησιέστερο Νοσοκομείο για εξέταση). Δεν υπάρχει καρδιολόγος. Σημειώνουμε ότι από τα Κ.Υ. μετακινούνται συνεχώς και μαζικά οι γενικοί και αγροτικοί ιατροί προκειμένου να καλύπτουν τις εφημερίες στα Νοσοκομεία που κι αυτά έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
56.       Κ.Υ. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ: Περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα ειδικά το χειμώνα. Mεγάλη έλλειψη υλικών με τις ανάγκες να καλύπτονται πολλές φορές από δωρεές πολιτών και συλλόγων, δια θέτει έναν οδηγό ασθενοφόρου που καλύπτει μία βάρδια. Δεν υπηρετεί καρδιολόγος με αποτέλεσμα οξέα περιστατικά να κινδυνεύουν αφού η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 80 και πλέον χιλιόμετρα και μάλιστα σε δύσβατες χιονισμένες περιοχές.
57.       Κ.Υ. ΤΡΟΠΑΙΩΝ: Κι εδώ η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 85 δύσβατα χιλιόμετρα, δεν υπηρετούν καρδιολόγος και παιδίατρος. Κάλυψη με οδηγό-ασθενοφόρο μόνο σε μία βάρδια. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές αφού χρειάζεσαι παραπάνω από μία ώρα για να προσεγγίσεις το Νοσοκομείο, και ειδικά τους μήνες που ανθεί ο τουρισμός. Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο. Ελλείψεις υλικών, προβληματική επικοινωνία με την ΥΠΕ.
58.       Κ.Υ.ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί και 1 (ένας) Παιδίατρος. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπάρχουν 25 (είκοσι πέντε) κενές βάρδιες στους οδηγούς, ενώ οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από ένα οδηγό. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 30 min όταν κληθεί σε κενή  βάρδια.
59.       Κ.Υ. ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπηρετεί μόνο ένας οδηγός ο οποίος καλύπτει 22 (είκοσι δύο) βάρδιες το μήνα και όλες οι υπόλοιπες είναι κενές. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 50-60 min όταν κληθεί σε κενή  βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος Βιοχημικού. Υπάρχει έλλειψη Διοικητικού προσωπικού.
60.       Κ.Υ. ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπηρετούν δύο οδηγοί, υπάρχουν 60 κενές  βάρδιες το μήνα. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 30 min όταν κληθεί σε κενή  βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος Βιοχημικού. Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό λόγω στατικότητας κτηρίου.
61.       Κ.Υ. ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Υπηρετούν 5 (πέντε) Γενικοί Γιατροί. Δεν υπηρετεί κανένας οδηγός, αλλά το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 10 min όταν κληθεί. Χρειάζεται ένας οδηγός για τις ανάγκες του Κ.Υ. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου)
62.       Κ.Υ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ: Υπηρετούν δύο οδηγοί, οι οποίοι κάνουν διακομιδή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 20-25 min όταν κληθεί σε κενή  βάρδια.
63.       Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ:  Το  Κ.Υ.  ΠΑΞΩΝ εφημερεύει από τις  07:00 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Σήμερα υπηρετεί μόνο (1) νοσηλεύτρια,  που  είναι απόσπαση από το   Κ.Υ. Ελευσίνας, (1) με μετακίνηση στο ΠΕΔΥ ΚΕΡΚΡΥΡΑΣ και (1)  με άδεια ανατροφής. (1) Χειρίστρια, (1) Φυσικοθεραπεύτρια και (1)  Γενικών καθηκόντων που τώρα κάνει χρέη διοικητικού. Στον Ιατρικό κλάδο υπηρετεί ο Διευθυντής  (ειδικός παθολόγος)  του Κ.Υ.   (1) γενικός Ιατρός, (1)  παιδίατρος και (1) οδοντίατρος που εδώ κι έναν χρόνο είναι με μετακίνηση στο ΚΑΤ.  
64.       Κ.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Λειτουργούν (4) Κ.Υ. θεσπρωτικό, Φιλιππιάδας, Πάργας και Καναλακίου. Στην Πάργα παραιτήθηκε η Διευθύντρια του Κ.Υ. και τώρα λειτουργεί με έναν μόνο Ιατρό. Και εφημερεύει μέρα παρά μέρα με το Κ.Υ. Καναλακίου. Το Κ.Υ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ εφημερεύει όλες της ημέρες αφού απέσπασε τον ιατρό από το Κ.Υ. φιλιππιάδας. Το Κ.Υ. Φιλιππιάδας εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα. Τα Κ.Υ. οδεύουν περαιτέρω προς απαξίωση. Έλλειψη ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έλλειψη αναλωσίμων υλικών. Οι ασθενείς πενταπλασιάζονται λόγω καλοκαιρινής περιόδου
65.       Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Συστεγάζεται με τη Μονάδα Υγείας του Πρώην ΕΟΠΥΥ λόγου έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών. Τα πλακάκια του πατώματος του Κέντρου Υγείας είναι αμιάντου που παρόλο επισημάνθηκε δεν έχουν αντικατασταθεί. Το ασθενοφόρο είναι χαλασμένο. Μεγάλες ελλείψεις υλικών, οι Οδοντίατροι μας κατήγγειλαν ότι τους δίνουν από τρία κυπελάκια πλαστικά την ημέρα για να ξεπλένουν τα δόντια τους οι ασθενείς που είναι πολλοί περισσότεροι. Δεν υπάρχει καμία τεχνική υποστήριξη στο Κέντρο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ