Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Γιατί όλοι φοβούνται να επισκεφθούν αυτό το πανέμορφο νησί; Αν βρεθείς εκεί κινδυνεύεις

Η «Γοργόνα» μπορεί να είναι το μικρότερο νησί του Αρχιπέλαγους της Τοσκάνης, αλλά είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Μεσογείου.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που θέλουν να το επισκεφτούν και να απολαύσουν τις ακτές με τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά δεν μπορούν επειδή κινδυνεύουν να βρεθούν... βιασμένοι και σκοτωμένοι.

Τα ειδυλλιακά τοπία, οι απόκρημνες παραλίες και το παρθένο περιβάλλον μαγεύουν όλους όσους βλέπουν τις φωτογραφίες από την Γοργόνα.

Ποιος είναι ο λόγος όμως που δεν μπορούν να την επισκεφτούν και να απολαύσουν τη φύση; Το νησί είναι ολόκληρο μία φυλακή σκληροπυρηνικών κακοποιών που έχουν κάνει μεγάλα εγκλήματα. Μάλιστα έχει και λίστα αναμονής καθώς όλοι θέλουν να ξεφύγουν από τον εγκλεισμό και να εκτίσουν την ποινή τους δίπλα στις θάλασσες.

Η Γοργόνα απέχει 37 χιλιόμετρα από το κοντινότερο λιμάνι και έτσι είναι αδύνατη η διαφυγή για τους κρατούμενους. Στο κάτω-κάτω δεν έχουν και λόγο να το σκάσουν γιατί περνούν καλά. Κάθε πρωί κάνουν αγροτικές δουλειές και κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί έχοντας την δυνατότητα να κάνουν μπάνιο στις παραλίες και να πιουν τον καφέ τους δίπλα από την θάλασσα ενώ τους «χτυπάει» ο ήλιος. Μόνη προϋπόθεση είναι να γυρίσουν στα κελιά τους το βράδυ για να κοιμηθούν.

Εκτός από τους κρατούμενους, στο νησί μένει και το προσωπικό της φυλακής και μία 80χρονη γυναίκα. Οι κρατούμενοι της Γοργόνας κάνουν γεωργικές δουλειές, καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά, ασχολούνται με την κτηνοτροφία ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που κάνουν εργασίες συντήρησης στο νησί. Μερικοί από τους κρατούμενους παίρνουν και μισθό για τις δουλειές που κάνουν.

Από το 1996 η Γοργόνα αποτελεί εθνικό πάρκο και γι αυτό τον λόγο είναι απαραίτητες οι εργασίες συντήρησης και η καθαριότητα. Πάντως δεν απολαμβάνουν μόνο οι κρατούμενοι τις παραλίες και τα μοναδικά τοπία με γκρεμούς όπου βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά, καθώς κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται 30 άτομα που είναι μέλη των οικογενειών των φρουρών και των διαχειριστών της φυλακής. Επίσης το νησί, εκτός από μοναδική ομορφιά, έχει και ένα ιστορικό αμπέλι που ανήκει στην οικογένεια Φρεσκομπάλντι που παράγει κρασί τα τελευταία 700 χρόνια. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στις εργασίες που γίνονται στο αμπέλι και να μάθουν την διαδικασία παραγωγής, στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ιταλικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ