Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Απόφαση - βόμβα: Ακυρώνεται η καταβολή αποζημίωσης για την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης

Την ακύρωση της διαιτησίας που επιδίκαζε αποζημίωση μαμούθ ύψους 67 εκατ. ευρώ που με τις προσαυξήσεις σκαρφάλωσε στα 110 εκατ. ευρώ, για το ναυάγιο της Υποθαλάσσιας Σήραγγας της Θεσσαλονίκης, διατάσσει απόφαση του Εφετείου που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες.

Την ιστορική για τα χρονικά των δημοσίων έργων απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που είχε κερδίσει η κοινοπραξία Ελλάκτωρ-Αρχιρόδον, είχε προσβάλλει το δημόσιο, το οποίο δίχως να έχει κατασκευαστεί ούτε ένα μέτρο του έργου, καλούνταν να πληρώσει δυσθεώρητη αποζημίωση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ακύρωση της απόφασης αφορά διαδικαστικό θέμα καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι το δημόσιο δεν όρισε με νόμιμο τρόπο τον διαιτητή, ο οποίος όφειλε να καθοριστεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η απόφαση του Εφετείου είναι βέβαιο ότι θα προσβληθεί από τους εργολάβους, με τον ορισμό νέας διαιτησίας και με τον κίνδυνο -εάν θυμηθούμε την προϊστορία των έργων των αυτοκινητοδρόμων- να επιδικάσει ακόμη και μεγαλύτερη αποζημίωση!

Αρμόδιες πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη, σημειώνουν ότι «καταδεικνύει την ασυνέπεια του κράτους», θεωρώντας ότι δυσχεραίνει την χρηματοδότηση νέων έργων από τις τράπεζες σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης για τον κλάδο των κατασκευών αλλά και σοβαρής έλλειψης νέων διαγωνισμών.

Μέχρι σήμερα, εργολάβοι και δημόσιο έδειχναν να αποφεύγουν να βάλλουν το μαχαίρι στο λαιμό για να «εκβιάσουν» το αποτέλεσμα της πολύκροτης υπόθεσης. Όμως η απόφαση του Εφετείου επιταχύνει τις διαδικασίες.

Η επίμαχη σύμβαση παραχώρησης, ανατέθηκε το 2007 με προϋπολογιζόμενο κόστος 472 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση του δημοσίου να καλύψει το κόστος των απαλλοτριώσεων, δαπανώντας 100 εκατ. ευρώ. Ουδέποτε όμως προχώρησε καθώς η κατασκευή του έργου που προβλεπόταν να συνδέσει τη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης με την Ανατολική μήκους 6,2 χλμ, με συνοδεία διοδίων, προσέκρουσε στις οξύτατες αντιδράσεις των πολιτών.

Το «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ένα χρόνο αργότερα. Το ΥΠΟΠ έκανε αποδεκτή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία υποχρέωνε τον ανάδοχο σε σοβαρή τροποποίηση της μεθόδου κατασκευής, εκτινάσσοντας κατά 150 εκατ. ευρώ το έργο. Έτσι η εργολαβία σταμάτησε με την γνωστή σε όλους μας εξέλιξη.

Προ διετίας, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης είχε ανακοινώσει ότι το υπουργείο είχε ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τις τεχνικές εταιρείες, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή των τόκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί θητείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο είχε αναρτηθεί στην Διαύγεια, απόφαση με την οποία δινόταν εντολή πληρωμής για 3,7 εκατ. ευρώ υπέρ της κοινοπραξίας, για το έργο της Υποθαλάσσιας.


newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ