Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Πανικός με τα μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη. Συλλήψεις δύο στελεχών ολλανδικής εταιρείας

Οι συλληφθέντες ήταν στελέχη της ολλανδικής εταιρείας Chickfriend, που φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δύο υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για τη παράνομη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία αποδίδεται η κρίση των μολυσμένων αυγών, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές σε οχτώ τοποθεσίες στην Ολλανδία και το Βέλγιο και κατέσχεσαν αυτοκίνητα, δέσμευσαν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα.

Οι συλληφθέντες ήταν στελέχη της ολλανδικής εταιρείας Chickfriend, που φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, το Λουξεμβούργο προστέθηκε σήμερα στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ένα σουπερμάρκετ και σε παραγωγούς μεταποιημένων προϊόντων.

Το Λουξεμβούργο γίνεται έτσι η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα όπου μολυσμένα αυγά έχουν διατεθεί στην αγορά.

Από την Τρίτη, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως «μολυσμένα αυγά πουλήθηκαν στην αγορά του Λουξεμβούργου» στα σουπερμάρκετ Aldi. Ό,τι είχε απομείνει από τις δύο παρτίδες αποσύρθηκε από τα ράφια.

Το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η αλυσίδα σουπερμάρκετ Cactus έχει επίσης πληγεί.

Τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης ρουτίνας έδειξαν πως μια παρτίδα που προερχόταν από μια μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία περιείχε μικρές ποσότητες fipronil, ενός εντομοκτόνου το οποίο σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και εμετούς.

Δύο προμηθευτές έτοιμων φαγητών από το Λουξεμβούργο, οι Caterman και Carnesa, ανέφεραν εξάλλου ότι είχαν λάβει παρτίδες αυγών σε υγρή μορφή «με προέλευση μια μολυσμένη μονάδα παραγωγής» ένα μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστούν τα φαγητά.

Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε πριν δύο εβδομάδες στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Σε μεγάλη ποσότητα, η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η κρίση επεκτάθηκε κατόπιν στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία, όπου εκατομμύρια αυγά προέλευσης Ολλανδίας αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ