Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ο ΟΛΘ, η επίσκεψη Μακρόν και οι επενδύσεις

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν πρόκειται να επισκεφτεί – εκτός απροόπτου – την Ελλάδα καθώς υπάρχει θέληση στήριξης των γαλλικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, θα έρθει στη χώρα με πρώτο σταθμό της επίσκεψής του την Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να επισκέπτεται και τη Θεσσαλονίκη καθώς ο γαλλικός όμιλος της CMA CGM (μέσω της Terminal Link) είναι ένας από τους τρεις εταίρους της κοινοπραξίας που αναμένεται να αναλάβει στους επόμενους μήνες το management της ΟΛΘ Α.Ε.

Η CMA CGM ελέγχει το 51% των μετοχών της Terminal Link, ενώ το 49% κατέχει η κινεζική China Merchants Port Holding, ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικών σταθμών λιμένων παγκοσμίως.

H Terminal Link διαχειρίζεται σήμερα 14 τερματικούς σταθμούς λιμένων ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Μαϊάμι και στο Χιούστον των ΗΠΑ, στη Χάβρη (Γαλλία), στην Αντβέρπ (Βέλγιο), στην Ταγγέρη (Μαρόκο), στη Μάλτα, στο Μπουσάν (Ν. Κορέα) κ.λπ.

Μεγαλύτερος μέτοχος της κοινοπραξίας που αποκτά τον OΛΘ είναι η γερμανική επενδυτική εταιρεία Deutsche Invest Equity Partners με 47%, ενώ το 20% ελέγχεται από την Belterra Investments του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Αφού πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών και στη συμφωνία μετόχων απαιτείται η έγκριση των συμβατικών κειμένων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης η οποία πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή. Το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 7% στον OΛΘ μετά την πώληση του 67% στο επενδυτικό σχήμα. Οι επενδυτές είχαν καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ προσφορά 231,93 εκατ. ευρώ και έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ μέσα στην προσεχή επταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ