Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Μουσείο φραπέ στη ΔΕΘ, στο μέρος που ανακαλύφθηκε 60 χρόνια πριν

Κρύο καφέ, αμμουδιά και γεύση από καλοκαίρι θα έχει η φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO σκέφτηκε να «δροσίσει» τους επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ και συγχρόνως να τους «ταξιδέψει» στον χρόνο, με μια πρωτότυπη διαδρομή στην ιστορία του καφέ.

Ήταν πριν 60 χρόνια, στη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν ανακαλύφθηκε ένας από τους αγαπημένους καφέδες των Ελλήνων, ο γνωστός φραπέ (χτυπημένος).

Φέτος, η διοίκηση αποφάσισε σε συνεργασία με τη Nestle να παρουσιάσουν με έναν μοναδικό και ασυνήθιστο τρόπο το «Μουσείο Frappé powered by Nescafé», τιμώντας αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, που επηρέασε καταλυτικά μία από τις αγαπημένες συνήθειες του Έλληνα, την κατανάλωση καφέ.

Όσοι επισκέπτες, επομένως, θελήσουν να κάνουν ένα διάλειμμα, να πάρουν μια ανάσα και να ενημερωθούν για αυτή τη συνήθεια πολλών, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μουσείο (που θα λειτουργήσει στο περίπτερο 11) και στη συνέχεια την ταράτσα -τον εξωτερικό χώρο της αίθουσας «Αιμίλιος Ριάδης»- που μεταμορφώνεται σε beach bar, με αληθινή άμμο, ομπρέλες και καλοκαιρινή αύρα.

Γυρνώντας νοερά πίσω στον χρόνο, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να μάθει όλη την ιστορία για τον τρόπο που «γεννήθηκε» ο καφές φραπέ: Στην 22η ΔΕΘ ο υπάλληλος του αντιπροσώπου της Nestlé στην Ελλάδα, Δημήτρης Βακόνδιος, θέλοντας να φτιάξει τον καφέ του, διαπίστωσε πως έχει τελειώσει το ζεστό νερό.

Εξαιτίας και της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε, ο Δημήτρης Βακόνδιος κατέφυγε σε έναν αυτοσχεδιασμό: δύο κουταλιές καφέ σε ένα σέικερ και κρύο νερό.

Με αυτόν τον τρόπο, τόσο απλά και αναπάντεχα, ανακαλύφθηκε το Frappé.


Φωτογραφίες: tif.helexpo.gr

Το μουσείο φραπέ είναι αφιερωμένο στην ιστορία του καφέ, στους μύθους και τις αλήθειες που τον συνοδεύουν, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ