Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΑΡΣΙΣ: "Απολογισμός του Κοινωνικού Διαμερίσματος Αιτούντων Άσυλο ηλικίας 18-25 χρόνων"

Η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με πολυετή εμπειρία στη δημιουργία δομών ένταξης και στήριξης ευπαθών κοινωνικό-οικονομικά ομάδων, ιδιαίτερα παιδιών και νέων, δημιούργησε τον Αύγουστο 2015 μια μονάδα ημι-αυτόνομης διαβίωσης για άρρενες νέους αιτούντες άσυλο ηλικίας 18 με 25 ετών. Το Κοινωνικό Διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου δικτύου που οργάνωσε η ΑΡΣΙΣ στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΤΟΙΚΟΣ σε όλη την Ελλάδα, το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από τον Σεπτέμβρη του 2016, το Κοινωνικό Διαμέρισμα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες “Reception & Relocation Scheme” με χρηματοδότηση από το DG Home της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τον Ιανουάριο του 2017 περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα “Accommodation and assistance to asylum seekers and relocation candidates” με χρηματοδότηση από το DG Echo της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δομή αυτή αποβλέπει στην στέγαση και κάλυψη βασικών εξόδων (πάγια έξοδα διαμονής, διατροφής, ειδών υγιεινής και καθαρισμού, βασικά προσωπικά έξοδα) των νεαρών φιλοξενούμενων με ταυτόχρονη ψυχοκοινωνική στήριξη για την εύρεση εργασίας και κάλυψη βασικών ιατρικών αναγκών. Η δυναμικότητα της δομής είναι 9 άτομα. Η ιδιαίτερη προσφορά του Κοινωνικού Διαμερίσματος έγκειται στην επίτευξη της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των νέων φιλοξενουμένων μέσα από ένα πλαίσιο αυτονομίας μη δεσμευτικού χαρακτήρα, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια ιδιωτική κατοικία. Οι συντονισμένες προσπάθειες του έμπειρου προσωπικού της ΑΡΣΙΣ απέδωσαν ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων, το οποίο ανέρχεται κατά προσέγγιση στο 85%. To ποσοστό αυτό αφορά νέους αιτούντες άσυλο που βρήκαν και διατήρησαν την εργασία τους και συνεπώς κατέστη εφικτή η πλήρη αυτονόμηση τους, σε δικό τους σπίτι.

Συνολικά, μέσα στα 2 χρόνια λειτουργίας της δομής έχουν φιλοξενηθεί και υποστηριχθεί σχετικά με την ένταξη τους στο ελληνικό περιβάλλον 27 άτομα. Συγκεκριμένα:

· Το έτος 2015 εξυπηρετήθηκαν 3 άτομα από Νιγηρία, 2 από Πακιστάν, 1 από Κουβέιτ, 1 από Μαρόκο, 1 από Γκάμπια και 1 από Ουγκάντα.

· Το έτος 2016 εξυπηρετήθηκαν 1 άτομο από Πακιστάν, 1 από Μαρόκο, 4 από Συρία, 1 από Αφγανιστάν και 1 από Ιράν

· Το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν 1 άτομο από Πακιστάν, 2 από Σιέρρα Λεόνε,1 από Παλαιστίνη, 2 από Αφγανιστάν, 1 από Ιράν και 3 από Συρία.

Ο μέσος όρος επίτευξης της κοινωνικής ενσωμάτωσης και, άρα, της διαμονής στο Κοινωνικό διαμέρισμα υπολογίζεται κατά μέσο όρο στους 6 μήνες. Το κοινωνικό διαμέρισμα, ως το ενδιάμεσο βήμα προς την πλήρη αυτονόμηση, έχει μέχρι σήμερα ανοίξει τις πόρτες του σε 27 νέους ενήλικες. Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες συνέδραμαν στην προσπάθεια μας, βοηθώντας αυτούς του νέους ανθρώπους να ενταχθούν εργασιακά και κοινωνικά στο νέο τους περιβάλλον και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ