Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Αποκάλυψη της Thessnews: Έγκλημα στο Θερμαϊκό - Ανεπεξέργαστα λύματα στην θάλασσα - Τι απαντά η ΕΥΑΘ (video)

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η εφημερίδα «ThessNews» φέρνει στο φως αγωγό «φάντασμα» ο οποίος απορρίπτει ανεπεξέργαστα στη θάλασσα λύματα από την δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτοψία της εφημερίδα στο ρέμα Δενδροποτάμου. Από το 2013 υπάρχει έγγραφο της Περιφέρειας προς την ΕΥΑΘ για το θέμα, με απειλές για πρόστιμα. Τι συμβαίνει; Τι πέφτει στην θάλασσα; Κατά πόσο επιβαρύνεται ο Θερμαϊκός . Η ThessNews ζητάει απαντήσεις.


Ανεπεξέργαστα λύματα στον Θερμαϊκό – Συνδέονται με τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη;

Αγωγός «φάντασμα»

Ζητούνται απαντήσεις από τις αρχές

Γράφει ο Στέφανος Διαμαντόπουλος

Έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν από τηλεφώνημα – καταγγελία, όχι ενός τυχαίου ανθρώπου, άκουσα ότι υπάρχει ένας αγωγός ο οποίος ρίχνει ανεπεξέργαστα λύματα τμήματος της δυτικής Θεσσαλονίκης στο ρέμα του Δενδροποτάμου. Μάλιστα θυμάμαι ότι επέμενα πως αυτό δεν είναι δυνατόν, ειδικά όταν μου είπε ότι πρόκειται για έναν μεγάλο αγωγό.

Ερεύνησα το θέμα περαιτέρω παίρνοντας πληροφορίες από εξειδικευμένους ανθρώπους στο «σύστημα». Διαπίστωσα ότι όντως πρόκειται για έναν αγωγό στον οποίο καταλήγει ένα κομμάτι λυμάτων, οικιακών και άλλων, του αποχετευτικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκβάλλει στο ρέμα του Δενδροποτάμου, κάτω από τη γέφυρα «Μπατατούδη», λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ.

Σε αυτό το σημείο, όπου ξεκινά η είσοδος της Δυτικής Θεσσαλονίκης και διασταυρώνεται με τον δρόμο του Καλοχωρίου, αποκαλύπτεται ο Δενδροπόταμος. Ένα ρέμα που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, διατρέχει τις Δυτικές Συνοικίες, καταλήγει στη Μοναστηρίου αλλά είναι καλυμμένος. Αποκαλύπτεται σε αυτό το σημείο. Η διαδρομή που ακολουθεί μέχρι τη θάλασσα είναι της τάξεως των 500-800 μέτρων. Ακάλυπτος καταλήγει στη θάλασσα, τον Θερμαϊκό.


Τι βγάζει ο αγωγός

Στο σημείο αυτό, κάτω από τη γέφυρα, ένας αγωγός διαμέτρου 60 εκατοστών «πετάει» έναν όγκο λυμάτων σαν αγωγός «φάντασμα». Λειτουργεί δέκα λεπτά συνεχόμενα σε ροή αρκετά μεγάλη, πάνω από το μισό της διατομής του, σταματάει για λίγο και ξαναλειτουργεί και πάλι για άλλα δέκα λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι εκτονώνει μια δεξαμενή λυμάτων στην οποία συγκεντρώνονται από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης λύματα οικιακά ή οτιδήποτε άλλο. Και δουλεύει αντλία, μεγάλη αντλία, γιατί είναι σχετικά ομογενοποιημένο αυτό το υγρό, που σημαίνει ότι έχει περάσει από τις φτερωτές μιας αντλίας.

Η περιοχή μυρίζει πολύ άσχημα. Φαίνεται ότι είναι λύματα. Τι περιεχομένου δεν μπορώ να ξέρω, είναι ένας αγωγός «φάντασμα». Σε αυτό το σημείο δε – παρόλο που βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου –, εκτός του αγωγού που ρίχνει ό,τι ρίχνει, ο ίδιος ο Δενδροπόταμος κατεβάζει περίπου το ίδιο υλικό-υγρό-λύματα. Που σημαίνει ότι και πιο πάνω κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει, δεδομένου ότι είναι καλοκαίρι και δεν έχουμε νερά μέσα στο ρέμα από τη φύση την ίδια. Και αν έχουμε, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με αυτά που βλέπουμε στις εκβολές.

Ακριβώς στο σημείο της εξόδου του αγωγού υπάρχει ένα αντλιοστάσιο, το οποίο δεν δουλεύει, είναι υπόγειο. Βλέπουμε από πάνω μόνο τα καπάκια του. Από την έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι αυτό είναι ένα τυφλό νεκρό σημείο. Έπρεπε πριν από πολλά χρόνια, όταν κατασκευαζόταν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να συνδεθεί αυτό το κομμάτι, να περάσει απέναντι και να πάει με ένα αντλιοστάσιο να μπει σε κάποιον από τους αγωγούς που οδηγούν στον βιολογικό καθαρισμό, δυο-τρία χιλιόμετρα παραπέρα, κάτι που δεν έγινε ποτέ.


Το ξέρουν το θέμα οι αρχές

Για ποιον λόγο; Οι ίδιοι στο «σύστημα» μου λένε ότι δεν γνωρίζουν. Δεν μπορούν να καταλάβουν και αυτοί τι συμβαίνει. Υπάρχουν τα εξής χαρακτηριστικά. Το 2013, από τις πληροφορίες που έχω, υπάρχει έγγραφο της Περιφέρειας προς την ΕΥΑΘ για το θέμα αυτό, με απειλές για πρόστιμα. Η ίδια η ΕΥΑΘ, από ό,τι φαίνεται, το ξέρει το θέμα.

Αναρωτιέμαι:
- Τι συμβαίνει και αυτός ο αγωγός παραμένει ανοιχτός;
- Ποια λύματα δεν οδηγεί στον βιολογικό καθαρισμό;
- Ποια η κατάσταση του ρέματος του Δενδροποτάμου και τι λύματα ρίχνει στη θάλασσα;

Καθώς κατέβηκα νοτιότερα και έφτασα στα όρια των εκβολών - φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες -, διαπιστώνεται ότι η ροή είναι μεγάλη, η οποία έχει άγνωστο περιεχόμενο με άγνωστες επιπτώσεις στις εκβολές του Δενδροποτάμου, στο κομμάτι μεταξύ της μεγάλης προβλήτας του ΟΛΘ και του σημείου από το οποίο η ΕΚΟ παίρνει πετρέλαια από τα πλοία.

Ερωτηματικά

Έχω αντιληφθεί ότι το θέμα είναι γνωστό. Αναρωτιέμαι τι ρίχνει όλο αυτό το σύστημα, τι παράγει στο κομμάτι των εκβολών. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο σύνολο της περιοχής. Αν σχετίζεται με τα αβαθή στα παλιά βυρσοδεψία και το φαινόμενο της εναερόβιας σήψης και αν υπάρχει περίπτωση να δημιουργείται το αέριο-φάντασμα που ταλαιπωρεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη από αυτήν την κατάσταση.

Η άλλη ερώτηση η οποία τίθεται είναι πόσο προσθέτει και πόσο επιβαρύνει την κακή κατάσταση του Θερμαϊκού, υπενθυμίζοντας την άσχημη εξέλιξη με το μεγάλο «τέρας», τη λεγόμενη βιομάζα- χλαπάτσα στην επιφάνεια του Θερμαϊκού.

Το ξέρουν οι υπηρεσίες, οπότε πρεπει να διερευνηθεί τι κάνουν τόσο καιρό και ποιο είναι το πρόβλημα και δεν συνδέεται αυτός ο αγωγός με το αποχετευτικό δίκτυο και τον βιολογικό καθαρισμό.


Παραδοχή από την ΕΥΑΘ - Το 5% καταλήγει στον Θερμαϊκό

Θέση στην αποκάλυψη της ThessNews για τον αγωγό φάντασμα διαμέτρου 60 εκατοστών που ρίχνει ανεπεξέργαστα λύματα από την δυτική Θεσσαλονίκη στον Θερμαϊκό,παίρνει η ΕΥΑΘ.

Με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν είναι προφανής η σύνδεση του εν λόγου αγωγού με την ''χλαπάτσα'' στον Θερμαϊκό, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ο επίμαχος αγωγός αποτελεί μέρος ενός ανολοκλήρωτου -για αρκετά χρόνια και μέχρι αυτήν την ώρα- αποχετευτικού συστήματος για τα λύματα των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Επιρρίπτει ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά και στην Περιφέρεια, ενώ δηλώνει πρόθυμη να παρέχει τεχνογνωσία σε όποια συλλογική προσπάθεια γίνει για τα αποχευτευτικά έργα που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, καταλήγει περίπου το 5% της ποσότητας των λυμάτων που οδηγούνται κι επεξεργάζονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ, Σίνδος), στο ρέμα Δενδροποτάμου.

Η ΕΥΑΘ υποστηρίζει ότι έχει προβεί επανειλημμένως σε έγγραφες ενημερώσεις αλλά και αιτήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την άμεση ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. Μάλιστα, αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν την εταιρεία από κάθε ευθύνη για την αναγκαστική εκροή μη επεξεργασμένων λυμάτων στον Δενδροπόταμο, αφού τα σχετικά αποχετευτικά έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.


Από το φύλλο της THESSNEWS #60 (01/07/2017-02/07/2017)
Μας κοινοποιήθηκε από Δ. Συρμάτση thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ