Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Οι ΗΠΑ αδειάζουν την Τουρκία για τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία να προχωρήσει σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ για οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Αυτή είναι η απάντηση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στα διαβήματα της Κύπρου, όπως μεταδίδει το Sigmalive, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση με δική της πρωτοβουλία για επικοινωνιακούς λόγους.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, μετά τις παραστάσεις στις οποίες προχώρησε ο Κύπριος Πρέσβης στις ΗΠΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, η επίσημη απάντηση που ελήφθη από την αμερικανική Κυβέρνηση είναι ότι κανένα σχετικό αίτημα προς την Τουρκία δεν έχει υποβληθεί, προκειμένου να εκδοθεί NAVTEX που να δεσμεύει θαλάσσια περιοχή για λογαριασμό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ωστόσο, το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρέπεμψε το ζήτημα στο Πεντάγωνο, δηλώνοντας στον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι εκείνο είναι ο αρμόδιος φορέας για να παραχωρήσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει εντολή στον Κύπριο πρέσβη στις ΗΠΑ να προχωρήσει σε παραστάσεις προς την αμερικανική Κυβέρνηση, αναφορικά με την τουρκική NAVTE 746/17, η οποία εμπλέκει τον αμερικανικό παράγοντα σε δραστηριότητα στην κυπριακή θάλασσα. Έτσι, ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης ζήτησε διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τουρκία δέσμευσε περιοχή, προκειμένου αμερικανικό πολεμικό πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή σε θαλάσσια έκταση της κυπριακής ΑΟΖ, πρακτική η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σημειώνεται ότι η περιοχή που έχει δεσμευτεί, περιλαμβάνει και το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο η Τουρκία αξιώνει κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Άγκυρα, πάντως, εξακολουθεί να ρίχνει νερό στον μύλο της έντασης που έχει δημιουργήσει, εκδίδοντας νέα NAVTEX, στην οποία αυτήν τη φορά κάνει λόγο για κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ